obratite pažnju

Ovih šest znakova pokazuje da trebate izbaciti gluten iz svoje prehrane

gluten
18.12.2023.
u 08:13

Alergija na pšenicu definira se kao nuspojava odgovora imunološkog sustava na proteine iz pšenice koja, za razliku od celijakije, ne uzrokuje trajnu štetu u organizmu

 

Najteži oblik bolesti koje gluten uzrokuje je celijakija, no i u slučaju intolerancije ga treba izbjegavati iako ne ostavlja trajne posljedice na organizam

Gluten je sastojak tjestenine, peciva i kolača, a riječ je o kompleksnoj smjesi proteina. Nalazi se u pšenici, ječmu, raži i zobi, a nekim ljudima je teško probavljiv i moraju ga izbjegavati, piše Ordinacija.hr

Bilo da je riječ o celijakiji (autoimuna bolest nastala negativnom reakcijom tijela na gluten), intoleranciji ili alergiji, gluten definitivno tim ljudima stvara probleme. Celijakija je autoimuna bolest, upalni proces koji uzrokuje oštećenje tankog crijeva te je genetski uvjetovana.

Bolest pogađa oko 1 posto svjetske populacije, a smatra se da je i mnogo nedijagnosticiranih.

Alergija na pšenicu definira se kao nuspojava odgovora imunološkog sustava na proteine iz pšenice koja, za razliku od celijakije, ne uzrokuje trajnu štetu u organizmu. Najčešće se javlja kao klasična alergija na sastojke iz hrane, što uključuje gastrointestinalni trakt ili respiratorni sustav.

Osjetljivost na gluten nije uzrokovana autoimunom ni alergijskom reakcijom. Nije u potpunosti objašnjena te varira od osobe do osobe. No, postoje neki jasni simptomi intolerancije na gluten koje ne smijete zanemariti.

 

1. Mučnina i grčevi nakon obroka

Javljaju li se nakon obroka koji sadrže gluten, mogu ukazivati na intoleranciju. Zbog toga liječnici predlažu da vodite dnevnik namirnica koje ste jeli te kako ste se nakon njih osjećali.

2. Nadutost

Može biti uzrokovana mnogim stvarima, ali ako ne probavljate pravilno gluten, vaš želudac definitivno može biti natečen i osjetljiv. Izbacite li faktore poput hormona ili hrane koja nadima, provjerite je li gluten krivac.

3. Suha koža

Mnogi ljudi s preosjetljivošću na gluten navode kožna oboljenja, uključujući izrazito suhu kožu, osipe, akne i ekceme.

4. Gubitak težine

Nenamjerni gubitak težine jedan je od primarnih simptoma celijakije. Naime, oštećena crijeva ne apsorbiraju pravilno hranu. Iako ostala stanja i problemi koje stvara gluten ne oštećuju crijeva, može dovesti do toga da jedete manje zbog bolova koje uzrokuje.

5. Ne osjećate se dobro

Promjene raspoloženja, depresija ili anksioznost nakon konzumacije hrane koja sadrži gluten simptom je kod osoba s necelijakijskom osjetljivosti na gluten.

6. Imate problem s pamćenjem

Jedan od primarnih neuroloških simptoma koje prijavljuju pacijenti s osjetljivošću na gluten je osjećaj da ne mogu jasno razmišljati i imaju problema s pamćenjem.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije