dobro pazite

Ovih pet popularnih aplikacija opasne su za vaš telefon: Obrišite ih čim prije

mobitel
Pixabay
21.05.2024.
u 17:24

Mogućnost učitavanja aplikacija s Googleove službene trgovine ono je što čini Android toliko popularnim, ali ovo je dobar primjer kada stvari mogu krenuti ozbiljno po zlu.

Korisnici Android telefona trebaju biti na oprezu nakon otkrića opasnih lažnih aplikacija koje izgledaju baš kao one popularne.

Ako ste iznenada primijetili duple kopije aplikacija kao što su Instagram, Snapchat, WhatsApp, X (bivši Twitter) i Google koje se pojavljuju na vašem telefonu ili ste te usluge preuzeli iz neslužbenih trgovina, obrišite ih bez odgađanja, piše Mirror.

Stručnjaci za sigurnost u Sonic Wallu otkrili su novu prijetnju, a čini se da hakeri koriste ove iznimno popularne platforme kako bi zarazili uređaje zlonamjernim softverom i mogli bi otkriti vaše osobne podatke.

Jednom instalirane, lažne aplikacije izgledaju kao prave s ikonama na zaslonu koje se ne razlikuju od originalnih, prenosi N1.

Međutim, unatoč tome što izgledaju dovoljno nevini, skrivaju neugodno iznenađenje s Sonic Wallom koji kaže da “zlonamjerna aplikacija ima za cilj izvršiti štetne radnje ili ukrasti osjetljive informacije bez korisnikove svijesti ili pristanka.”

Jedan od izdajničkih znakova da nešto nije u redu su dopuštenja na koja će te aplikacije htjeti da pristanete. Nakon instalacije, od vas će se tražiti da aplikaciji dopustite pristup stvarima kao što su usluga pristupačnosti i dozvola administratora uređaja.

“Traženjem ovih dozvola, zlonamjerna aplikacija ima za cilj steći kontrolu nad žrtvinim uređajem”, dodao je Sonic Wall.

Mogućnost učitavanja aplikacija s Googleove službene trgovine ono je što čini Android toliko popularnim, ali ovo je dobar primjer kada stvari mogu krenuti ozbiljno po zlu.

Prije instaliranja bilo čega na vaš uređaj uvijek pročitajte recenzije i uvijek pazite koja dopuštenja dajete bilo čemu instaliranom izvan Trgovine Play. Ako mislite da ste preuzeli nešto opasno, bilo bi dobro da to bez odlaganja izbrišete.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?