Mario Karamatić, predsjednik HSS-a BiH

Ovi izbori su za Hrvate referendum o političkom i biološkom opstanku u BiH

28.09.2018.
u 10:00

 

Predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić posljednje je četiri godine izazvao javnim nastupima brojne reakcije bošnjačkih i srpskih političara. Otvoreno zagovaranje revitalizacije Herceg Bosne i rješavanje hrvatskog pitanja u BiH često je dovelo ovoga političara u središte pozornosti domaće javnosti. Ovaj put s njim razgovaramo o izborima i što nakon njih.

Vi ste vjerojatno vodeći hrvatski političar kada je u pitanju izazivanje ljutnje kod drugih naroda. Čeka li nas to i iduće četiri godine?

- Kontinuitet moga političkog rada, ali i života je da nema kalkulacija u stvarima u kojima ne treba biti kalkulacija. Uvijek treba reći istinu, ma kako gorka ona nekome bila, i to je razlog zbog čega se ljute neki na mene. Činjenica jest da je ovo i hrvatska zemlja i da nitko ne može imati veća prava od Hrvata. Svi narodi trebaju imati ista prava i spremni smo razgovarati sa svakim tko želi ovu zemlju graditi na tim osnovama. Dok se to ne riješi, vjerojatno će se mnogi iz Sarajeva i Banje Luke ljutiti na mene i u budućnosti.

Četverogodišnji mandat je iza vas. Koliko ste uradili od onoga što ste sebi postavili za cilj 2014. godine?

- Mislim da se može reći kako je mandat bio relativno uspješan. Što se tiče Kluba Hrvata u Domu naroda, uspjeli smo zaustaviti sve odluke za koje smo smatrali da su bile štetne za nacionalni interes hrvatskoga naroda. Također, uspjeli smo progurati neke odluke za koje smo mislili da su bitne. Između ostaloga, tu je Zakon o konverziji kredita u švicarskim francima, uspjeli smo zaustaviti Ejupa Ganića da državnim novcem na državnom zemljištu gradi privatno sveučilište. Nažalost, nismo uspjeli riješiti uspostavu kanala na hrvatskom jeziku u sklopu Javnog RTV servisa i izmjene Izbornog zakona.

Moglo se više?

- Mislim da se nije moglo više. Kad trebate nešto dogovarati, trebate imati sugovornika s druge strane. Činjenica je da mi u ovome mandatu nismo imali sugovornika, prvenstveno s bošnjačke strane.

Mislite li da ćete imati sugovornike s druge strane nakon 7. listopada?

- To ovisi o rezultatima izbora, odnosno o tome tko će biti pobjednik među bošnjačkim narodom, ali i srpskim. Također, čekamo da vidimo kakav će biti rezultat stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH. Ako naš rezultat bude manje blistav nego 2014., bojim se da će međunarodna zajednica ponovno stati na stranu bošnjačkih stranaka iz Sarajeva. U načelu, za Hrvate su ovi izbori referendum za opstanak na ovim prostorima. U prvom redu politički sada, a zatim i biološki kasnije.

Mislite li da će međunarodna zajednica nametnuti rješenja kako bi se mogli provesti rezultati izbora?

- Znamo svi da se rezultati izbora ne mogu provesti. Rezultati izbora se neće moći provesti. Ostala je samo mogućnost naknadne intervencije OHR-a i visokog predstavnika, što samo govori kako je BiH i dalje samo jedan međunarodni protektorat i da je od suvereniteta vrlo malo znakova koje treba imati suvremena država. Zato sam maloprije rekao kako su ovi izbori za Hrvate referendum za opstanak jer u slučaju da nas bošnjačke stranke uspiju brutalno preglasati, od člana Predsjedništva BiH do hrvatskih zastupnika u mješovitim županijama, bojim se kako će OHR intervenirati na njihovu stranu. Nama u tome slučaju ostaje jedina opcija - sukladno međunarodnom pravu i Bečkoj konvenciji, pokrenuti proces revitalizacije Herceg Bosne jer smo nju unijeli u Federaciju i u BiH. S njom smo ušli u priču, logično je da s njom i izađemo.

A ako se ostvari dobar rezultat?

- Ako koalicija stranaka Hrvatskog narodnog sabora ostvari rezultat kakav smo ostvarili 2014., očekujem da se u novom mandatu riješi većina tih pitanja, počevši od Izbornog zakona i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda pa dalje. Ako ovaj put budemo imali sugovornike s druge strane, to se može riješiti.

Ako se u posljednje četiri godine neka pitanja nisu riješila, zašto bi drugačije bilo iduće četiri godine?

- Ne četiri. Već 25 godina hrvatske stranke i politika spašavaju BiH. Osobno sam mišljenja kako je trebamo prestati spašavati ako nema volje za dogovor s druge strane. Neka ide u ropotarnicu bespuća povijesne zbiljnosti i neka netko jednom napiše knjigu “Bila jednom jedna BiH”.

Kako vam izgleda dosadašnja kampanja?

- Stranke HNS-a vode pozitivnu kampanju, govore o svojim rezultatima i onome što želimo dalje raditi. Ne bavimo se konkurencijom. Mislim osobno kako bismo trebali ići malo oštrije i otkriti narodu sve zamke koje se kriju u izboru nelegitimnih predstavnika Hrvata. Ovo je pitanje opstanka nakon izbora i trebamo biti oštriji.

HSS u Zapadnohercegovačkoj županiji nastupa samostalno. Kakva su očekivanja?

- U ZHŽ-u idemo samostalno samo zato što ne postoji mogućnost ugroze hrvatskih nacionalnih interesa. Tu živi više od 95% Hrvata. Samostalnim nastupom želimo provesti neke stvari koje aktualna županijska Vlada, a ni prošle vlade nisu učinile. Želimo da se koriste pune ovlasti županija. U članku 1. Ustava županije piše: “Županija je federalna jedinica u sklopu Federacije BiH”. Znači, mi smo država u državi i želim da se ZHŽ počne ponašati kao država i donositi zakone u skladu s tim. Moramo koristiti svoje nadležnosti i pokazati političkom Sarajevu kako se BiH sastoji od malo više teritorija nego što je to od Baščaršije do Ilidže.

Prije nekoliko dana otišli ste u Brčko i objavili kako je prekinut “rat” HSS-a i HDZ-a BiH u Distriktu. Radi li se o primirju ili je postignuto trajno rješenje?

- HSS je jedina stranka u BiH uz koju se ni u jednom kontekstu ne može dovesti izdaja vitalnih nacionalnih interesa. Mi u HSS-u, bez obzira na iskustva koja smo imali s HDZ-om BiH te, mogu reći, otvoreno neprijateljstvo između HDZ-a BiH i HSS-a u Brčkom, odlučili smo kako su nacionalni interesi važniji od toga sukoba i dali smo potporu Čoviću i svim listama HNS-a. Na taj način željeli smo istaknuti važnost jedinstva hrvatskih stranaka u ovome trenutku. Činjenica da je HDZ 1990. i HDZ BiH zajedno u vlasti u Brčkom, a HSS u oporbi nama sad nije važna. Kao i posljednjih 100 i kusur godina, primarni cilj je zaštita Hrvata na prostoru cijele BiH, a s tim i u Distriktu Brčko.

Kroz kampanju izlaze na vidjelo sukobi pojedinih stranaka. Ima li jedinstva hrvatskih stranaka, barem kada su u pitanju vitalna nacionalna pitanja?

- Hrvati tijekom svoje povijesti nikada nisu bili jedinstveni i taj kontinuitet se nastavlja. Izreka kaže “Dva Hrvata, tri stranke”. Upravo zato predlažem da najljepši trg Herceg Bosne nazovemo po Željku Komšiću jer je on jedina osoba u bližoj povijesti koja je uspjela ujediniti Hrvate oko jedne ideje i jednog programa. Ja mu na tome zahvaljujem.

Gdje će biti HSS nakon izbora?

- Očekujemo da HSS nakon ovih izbora bude treća stranka u bh. Hrvata, a da nakon lokalnih izbora budemo druga stranka. Dugoročni cilj je još davno napisao Stjepan Radić u svojoj knjizi, a to je da budemo najjača stranka u Hrvata.•

 

Ključne riječi

Komentara 2

ZL
ZLIČKO
12:07 28.09.2018.

Samo vi plašite Rvatiće naše.

Avatar Feral
Feral
19:41 28.09.2018.

Ako misli da ćemo ponovo glasati za njega i Čovića,u tome se grdno vara.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?