godišnjica boja na Galićima

Ovdje se branila Bosanska Posavina, ali i Hrvatska

21.07.2020.
u 21:00

Mještanima Oštre Luke u općini Orašje srpanj svake godine iznova donosi neizbrisive slike tragičnih događanja iz Domovinskoga rata pa s pomiješanim osjećajima tuge, ali i ponosa, njeguju sjećanja na herojstvo vitezova Posavine koji su položili živote na legendarnim Galićima u Oštroj Luci, gdje se, kako mještani s ponosom mještani ističu, branila ne samo Oštra Luka već i cijeli slobodni prostor oraško-domaljevačkoga kraja.

Tako je bilo i ove godine kada su upriličeni primjereni sadržaji u sklopu obilježavanja 28. godišnjice boja na Galićima, najznačajnijeg datuma u povijesti ove mjesne zajednice koji je uvelike usmjerio tijek rata i odredio budućnost ovoga kraja. – Nadolazeći naraštaji moraju učiti da se ovdje nije branila samo Oštra Luka, nego i Bosanska Posavina, kao i naše dvije domovine, Hrvatska i BiH - naglasio je ministar branitelja u Vladi PŽ-a Marijan Kopi. - Na ovim prostorima vodila se teška i krvava bitka kada je srpski agresor, potpomognut jedinicama JNA, napadao i planirao kako da nas protjera, pobije, opljačka i spali naše domove. U tome nisu uspjeli samo zahvaljujući našem herojstvu, zajedništvu i vjeri u Boga i pravdu. Branitelji Oštre Luke, pripadnici HVO-a, pokazali su neviđenu hrabrost, a vodilo ih je srce koje je kucalo za dom, obitelj, vjeru i domovinu - naglasio je ministar. U spomen na 32 poginula branitelja i 11 civila u organizaciji Vijeća MZ Oštra Luka obilježavanje 28. godišnjice počelo je u filijalnoj crkvi sv. Leopolda Mandića, a župnik Zlatko Ivkić blagoslovio je i spomen-sobu otvorenu u čast poginulim braniteljima, koja će sadržajima baštiniti vrijednosti iz Domovinskog rata. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?