statistički podaci pokazuju

Ovako nisku inflaciju nismo imali još od 2015. godine

Damir Spehar/PIXSELL
11.08.2019.
u 08:00

Najveći pad bilježi se kod odjeće i obuće, 11,5, odnosno 12,3 posto, a to se može pripisati sezonskim rasprodajama.

Inflacija u Bosni i Hercegovini je trenutno na najnižoj razini još od 2015. godine. 

Indeks potrošačkih cijena, koji mjeri Agencija za statistiku BiH, bio je 0,3 posto u lipnju, u odnosu na isti mjesec prošle godine, piše Indikator.ba.

U odnosu na svibanj 2019. godine pad opće razine cijena bio je 0,5 posto. 

Ovakvo nisku inflaciju naša zemlja imala je posljednji put u 2015. godini, nakon što je izašla iz prethodnog višemjesečnog deflacijskog pritiska prouzročenog niskim svjetskim cijenama hrane i nafte. 

Ipak, iz statističkih podataka može se pročitati da nisku inflaciju jednim dijelom održavaju i sezonski utjecaji. 

Naime, najveći pad bilježi se kod odjeće i obuće, 11,5, odnosno 12,3 posto, a što se može pripisati sezonskim rasprodajama. 

Nizak indeks potrošačkih cijena treba zahvaliti i nižim cijenama drugih potrošnih dobara - namještaja, kućanskih uređaja i redovitog održavanja kuće za 0,6%, komunikacija za 0,6%, te ostalih dobara i usluga za 0,2%.  Između ostalih, jeftiniji su i kupovina automobila za 2,3 posto i osiguranje vozila 2,5 posto. 

Ono što je za većinu građana BiH najvažnije - ipak bilježi rast cijena. Tako cijene hrane u lipnju, u odnosu na isti mjesec prošle godine imaju rast od 1,2 posto. 

Cijene stanovanja, vode, električne energije i plina skuplje su 2,7 posto, stranarine za 3,7 posto, a standardno u posljednje vrijeme inflaciju podržavaju i veće cijene duhana 4,8 posto i usluge prijevoza 2 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije