Hrvatska obustavila isplatu

Ovaj mjesec 12.000 umirovljenika neće dobiti svoju mirovinu

umirovljenica,umirovljenik
Davor Puklavec/PIXSELL
04.11.2013.
u 11:30

Bez mirovina je ukupno ostalo 50.000 umirovljenika. Iz Zavoda pak navode da će iste biti isplaćene čim umirovljenici dostave svoje OIB

Čak 50.000 umirovljenika koji mirovine primaju iz Hrvatske od čega ih je više od 12.000 iz Bosne i Hercegovine, 11.000 iz Srbije, te oko 500 s Kosova ovaj mjesec neće primiti svoje mirovine. Razlog tomu je činjenica da nisu dostavili svoj OIB Hrvatskom zavodu mirovinskog osiguranja u predviđenom roku, odnosno do 31. listopada.

Iz Hrvatskog zavoda mirovinskog osiguranja su nam objasnili kako su oni sve te osobe više puta pismeno obavijestili o tome kako trebaju dostaviti OIB, ali da još uvijek određeni broj umirovljenika to nije napravio. Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 5. rujna 2013. donijela uredbu o dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju. “Kako bi se poboljšale kontrole, ovom uredbom omogućena je obustava isplate mirovinskih primanja u slučajevima kada Zavod ne može pribaviti službenim putem podatak, ili ispravu potrebnu za isplatu mirovinskog primanja, a stranka je ne dostavi u određenom roku. Primjerice, Zavod ne može pribaviti OIB od pojedinih korisnika mirovinskih primanja ni od Porezne uprave Ministarstva financija, koja je nadležna za dodjelu OIB-a, te se zbog toga isplata mirovinskih primanja preko tekućih računa banaka, odnosno na kućne adrese tih korisnika ne može u cijelosti kontrolirati”, navode iz Hrvatskog zavoda mirovinskog osiguranja. Nadalje su istakli kako je važno naglasiti da se ovime umirovljenicima ne ukida pravo na ostvarenu mirovinu, nego se samo prekida isplata dok ne dostave sve potrebne podatke”, kazali su iz Hrvatskog zavoda.

Dok su umirovljeničke udruge šokirane tim postupkom i smatraju da se država iživljava na umirovljenicima, u resornom ministarstvu kažu da su svi imali dovoljno vremena da pribave potrebne podatke. Zainatila se država, posebno prema umirovljenicima izvan Hrvatske. Svaki treći umirovljenik, koji prima RH mirovinu, a ne živi u Hrvatskoj, nema OIB. Na inozemne se mirovine troši oko milijardu i pol kuna na godinu, pa u Vladi žele znati kamo i kome taj novac odlazi. Po riječima ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića na taj će se način onemogućiti sve one koji pokušavaju loviti u mutnom i koji primaju nezasluženo sredstva da to ne mogu učiniti.

Neki su i preminuli, pa je obitelj primala mirovinu po šest mjeseci ili godinu dana. Kada sredstva odu iz Hrvatske, onda ih je vrlo teško vratiti natrag.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?