Ova uobičajena sredstva za čišćenje se ne smiju miješati s octom

07.12.2023.
u 18:37

Osim za dovršavanje jel, ocat može biti izvrstan alat za čišćenje u vašem ormariću. Međutim, jedna od najvećih pogrešaka koju biste mogli učiniti kada čistite octom je miješanje istog s proizvodima za čišćenje s kojima se zapravo ne bi smjelo miješati.

Baš kao što postoje određena područja koja nikada ne biste smjeli čistiti octom, ocat u kombinaciji s drugim sastojcima može u najboljem slučaju postati neučinkovit, a u najgorem potencijalno opasan. 

Ocat je možda prirodan u usporedbi s komercijalno proizvedenim sprejevima za čišćenje, ali to ne znači da je siguran za upotrebu sa svim proizvodima. Glavni proizvodi kojih se trebate kloniti pri čišćenju octom su izbjeljivač, amonijak, vodikov peroksid, kastilni sapun i soda bikarbona. Iako su svi ovi sastojci dobri za pojedinačno čišćenje, neće dati najbolji rezultat za vas ili vaš dom kada se pomiješaju s octom.

Ocat i izbjeljivač

Kad čistite svoj dom, uvijek izbjegavajte miješanje octa s izbjeljivačem. Ova smrtonosna kombinacija stvorit će plin klor, koji može uzrokovati probleme s vašim disanjem, pa čak i respiratorni distres ako se udiše u dovoljno velikim količinama, što potvrđuje David A. Walla, vodeći znanstvenik za tekući deterdžent Defunkify.

Walla je rekao da miješanje “izbjeljivača i octa—ili bilo koje kiseline ili kiselog proizvoda, poput sredstva za čišćenje WC-a – stvara plin klor. To može dovesti do kašlja, problema s disanjem, peckanja i suznih očiju.”

Mnoga sredstva za čišćenje, osobito ako su namijenjena za kupaonicu ili za uklanjanje mrlja s rublja, sadrže izbjeljivač. Ocat se također ne smije miješati s ovim proizvodima. Ako slučajno napravite plinoviti klor, napustite zahvaćeno područje što je prije moguće i ne vraćajte se dok se ne osjećate oporavljenim.

Kako biste uopće izbjegli ovu situaciju, odbacite sredstvo za čišćenje kupaonice i napravite kombinaciju od jednog dijela vode i jednog dijela octa. Ova mješavina se može koristiti na bilo kojem dijelu vaše kupaonice kako bi ostala čista i sjajna.

Da biste uklonili mrlje s odjeće, pomiješajte jednu žlicu octa i jednu žlicu deterdženta i nanesite smjesu na odjeću prije nego je ostavite sat vremena. Operite kao i obično, prenosi House Digest.

Ocat i hidrogen peroksid

Slično kao što kombiniranje izbjeljivača s octom stvara plin klor, ocat i vodikov peroksid zajedno stvaraju tvar koja se zove peroctena kiselina. Stručnjakinja za čišćenje Armeka Townsend objasnila je: “Peracetna kiselina može izazvati iritaciju dišnog sustava i očiju, kao i opekline kože i oštećenje pluća u višim koncentracijama.” Također može oštetiti ono na čemu se koristi, tako da nije dobro za vas ili vaš namještaj.

Hidrogen peroksid često se koristi pri pranju rublja, a može biti vrlo učinkovit u uklanjanju mrlja i posvjetljivanju odjeće sam po sebi bez dodatnih sastojaka. Jednostavno bacite šalicu u rublje prije nego što dodate odjeću ili ručnike i uključite ciklus kao i obično. Pazite da koristite 3 postotnu vrstu i nemojte dodavati ništa osim vodikovog peroksida u vaš stroj kako biste spriječili bilo kakve loše učinke.

Ocat i kastilni sapun

Kastilni sapun (sapun napravljen od maslinovog ulja i natrijevog hidroksida) i ocat mogu biti izvrsni sastojci za odvojeno čišćenje, ali zajedno ova kombinacija gubi dosta svoje moći čišćenja. Nije štetan za vaše zdravlje ili namještaj, ali treba ga se kloniti sljedeći put kada budete eksperimentirali s izradom domaćih proizvoda za čišćenje. To je zato što kiselina koja se nalazi u octu neće dobro funkcionirati s teksturom kastilnog sapuna, ostavljajući vam grube i masne ostatke umjesto nečega što biste željeli koristiti za čišćenje.

Ocat i amonijak

Možda znate da se amonijak nikada ne smije miješati s izbjeljivačem, ali ne smije se miješati ni s octom. Ne samo da miješanje ova dva sastojka stvara otopinu visokog pH koja bi mogla uzrokovati veliku štetu, već je stručnjak za čišćenje Rocky Vuong rekao da to može stvoriti “neugodan miris”. Osim toga, važno je zapamtiti da proizvodi poput sredstva za čišćenje stakla obično sadrže amonijak. Uvijek provjerite naljepnicu kako biste bili sigurni da ne miješate ocat s proizvodima za čišćenje stakla (osim ako ne sadrže amonijak).

Ocat i soda bikarbona

Mary Gagliardi, interna znanstvenica za Clorox, otkrila je: “Ocat i soda bikarbona nisu opasni kada se kombiniraju, ali nisu ni vrlo učinkoviti. Kada se pomiješaju, ocat i soda bikarbona međusobno se neutraliziraju i gube svojstva čišćenja.”

Nemojte se zamarati gubitkom sastojaka i vremena praveći otopinu za čišćenje koja zapravo neće učiniti ništa. Ako želite koristiti oba sastojka, pričekajte da se jedan očisti prije nego što upotrijebite drugi kako biste spriječili učinak neutralizacije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?