"zeleno zlato"

Ova namirnica povećava osjećaj sitosti i ubrzava metabolizam

20.03.2020.
u 21:33

Pistacija može pomoći dobrobiti tijela i može biti uključena u niskokaloričnu dijetu jer vam može pomoći i u gubitku kilograma. Osim toga, pistacije su izvor dobrih masti, bogate su vitaminima B, E i K, mineralnim solima (željezo, kalij, cink, fosfor, mangan i magnezij) te vlaknima

Pistacije, koje se nazivaju i »zelenim zlatom«, koncentrat su energije i sastojaka koji imaju izvanredan nutritivni učinak. Ako je netko uvjeren da se ovaj plod mora izbjegavati jer ga deblja, morat će se predomisliti i preispitati svoja uvjerenja. Znanstvena istraživanja promovirala su pistacije kao hranu koja može pomoći dobrobiti tijela i može biti uključena u niskokaloričnu dijetu jer vam može pomoći i u gubitku kilograma. Osim toga, pistacije su izvor dobrih masti, bogate su vitaminima B, E i K, mineralnim solima (željezo, kalij, cink, fosfor, mangan i magnezij) i vlaknima. U kuhinji se koristi na mnogo različitih načina i kralj je sicilijanskih slastičarskih proizvoda, piše Novilist.hr. 

Izuzetna svojstva

Prisutnost i koncentracija sastojaka pistacija razlikuju se ovisno o stanju u kojem se nalaze plodovi, jesu li sušeni ili svježi. U oba slučaja svojstva pistacija su izuzetna: predstavljaju značajan kalorični izvor i bogati su lipidima (više od 50 posto u suhim i više od 30 posto u svježim). Važno je znati da gotovo 90 posto masti sadržanih u pistacijama čine nezasićene masti (70 posto mononezasićene i 20 posto polinezasićene). To su oleinska kiselina i linolna kiselina, poznatija kao omega-9 i omega-6, a poznato je da ove masne tvari pružaju razne koristi našem tijelu. Uz to, pistacija je bogata vitaminom E, vitaminom K i folatima. U skromnim obrocima ima i vitamina A i C. Ugljikohidratni dio gotovo je u potpunosti sastavljen od saharoze, s vrlo malim dijelovima glukoze, fruktoze i maltoze.

Zavod za kliničku biokemiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta Harran u Sanliurfi u Turskoj proučavao je učinke konzumacije pistacija na lipidni profil u plazmi i oksidativni status kod zdravih dobrovoljaca s normalnom razinom lipida. U samo četiri tjedna nađen je iznenađujući rezultat! Pistacije smanjuju oksidativni stres i poboljšavaju razinu ukupnog kolesterola i HDL (dobrog kolesterola). Usto, kalifornijsko istraživanje koje je provela medicinska škola UCLA u Los Angelesu testiralo je ispitanike s umjerenom hiperkolesterolemijom. Nakon samo tri tjedna zabilježio je poboljšanje svih profila lipida u krvi, čime je smanjen rizik od koronarne srčane bolesti. Prisutnost vlakana u pistaciji također pomaže u kontroli i snižavanju kolesterola. Očito je da se umjerena konzumacija pistacija pokazuje vrlo korisnom za zdravlje srca. Pogotovo jer značajna prisutnost u sjemenkama -tokoferola, vrste vitamina E, djeluje blago vazodilatacijskim djelovanjem intervenirajući na stijenkama kapilara i provodeći antitrombotičko djelovanje.

Rijetke alergije

Pored vazodilatacijskog djelovanja, vitamin E ima antioksidacijsku funkciju, suprotstavlja se štetnom djelovanju pretjeranog izlaganja suncu, štiteći kožu od oštećenja uzrokovanih ultraljubičastim zrakama. Odgovarajući sadržaj masnih kiselina u pistacijama i njihov prirodni blagotvorni učinak posebno su korisni za održavanje ispravnog sastava tkiva epiderme.

Pistacije su poznate kao hrana s visokom masnoćom te je gotovo automatizam povezati njihovu stalnu konzumaciju s opasnošću od pretilosti ili činjenicom da oni čine da se debljate. No, pistacije kao grickalica povećavaju osjećaj sitosti, ubrzavaju metabolizam i sprečavaju pretjerani i anksiozni osjećaj gladi. Istraživanja koja su provela sveučilišta u Stuttgartu i Nairobiju potvrđuju da jedenje pistacija donosi energiju, a ako ne pretjerate, to vas ne deblja. Čini se da je činjenica da također može spriječiti pretilost, kao što istraživanja pokazuju, povezana s njihovim sadržajem u vlaknima, proteinima i nezasićenim masnim kiselinama, ali ona ostaje povezana s mnogim varijablama, uključujući životni standard, dob i subjektivna zdravstvena stanja.

Alergija na pistaciju nije česta. Međutim, oni koji su alergični na kikiriki moraju apsolutno izbjegavati uzimanje pistacija i derivata. Nema dokaza da konzumacija pistacija može utjecati na unos lijekova ili drugih tvari. Međutim, u slučaju nesigurnosti preporučuje se savjetovanje s liječnikom. Konzumiranje pistacija treba biti ograničeno, ali ne i isključeno kod onih koji su pretili. Zaista bi bilo preporučljivo uključiti ih u plan s niskokaloričnom hranom jer oni stvaraju osjećaj sitosti.

Poželjno bez soli

Sušene pistacije koje su u prodaji većinom su začinjene solju koja može biti štetna za ljude s povišenim krvnim tlakom ili s bubrežnim problemima. Poželjno je odabrati one bez dodane soli. Pistacije se mogu jesti prirodne, pečene i slane ili koristiti kao sastojak u raznim kulinarskim pripravcima. Idealne su za aperitiv ili za grickanje u bilo kojoj prilici. Njihova korisna svojstva u osnovi ostaju nepromijenjena i nakon kuhanja. Problem koji se ne smije podcijeniti je problem ispravnog čuvanja. Da biste spriječili oksidaciju masnih kiselina u pistacijama, dobro je držati ih u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku na temperaturi od 4 stupnja do godinu dana ili na sobnoj temperaturi od 20 stupnjeva, pod uvjetom da su u suhom okruženju. U ovom slučaju mogu trajati nekoliko mjeseci.

Ulje od pistacija ima jak okus i ne slaže se dobro sa svim vrstama jela. Međutim, možete ga koristiti i u slanim i u slatkim jelima. Primjerice, izvrstan je u salatama, ali i u glavnim jelima na bazi ribe. No, s ovim uljem si možete priuštiti i pravi tretman ljepote. Ulje pistacije jako hidratizira kožu, a ako imate suhu kožu, posebice zimi, možete dodati nekoliko kapi ulja u hidratantnu kremu. Također, za dobivanje vitamina od pistacija, možete ga koristiti kao ulje za masažu.

Maske za lice

Za hidratantnu masku za lice s uljem pistacija potrebna vam je, pored ulja, glina. Masku ćete pripremiti tako da 2 žlice gline razrijedite s malo tople vode i miješate dok ne dobijete homogenu smjesu. Dodajte zatim 2 žlice ulja pistacija i dobro promiješajte. Masku nanesite na čistu kožu, izbjegavajući područje oko očiju i ostavite je oko 10 minuta. Čim osjetite da se maska suši, temeljito je isperite. Ulje pistacije ima izvrsna svojstva i za kožu i za kosu. Idealno za njegu suhe kose, ovo ulje će joj dati sjaj. Ako imate oštećenu kosu, možete upotrijebiti nekoliko kapi ulja od pistacija na vrhovima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja