milijuni ne znaju da imaju pravo na naknadu

Ova naknada zamjenjuje dječji doplatak u Njemačkoj: Oko 5,6 milijuna obitelji imat će koristi

djeca
shutterstock
22.10.2023.
u 10:39

Ideja osnovnog osiguranja djece je da više obitelji dobije doplatak za djecu. Prema važećim pravilima, s brojnim osnovama za podnošenje zahtjeva, milijuni građana niti ne znaju da imaju pravo na naknadu.

Stranke vladajuće koalicije u Njemačkoj postigle su dogovor o osnovnom osiguranju djece, jednom od pitanja koje je dodatno zateglo odnose sa saveznicima u socijaldemokratskoj (SPD) vladi kancelara Olafa Scholza.

Kompromis su, nakon mjeseci napetosti, u nedjelju kasno navečer na Soltzovu intervenciju dogovorili ministrica obitelji Lisa Paus iz Zelenih i ministar financija Christian Lindner iz liberalnog FDP-a, navodi agencija dpa.

“Pregovori su bili stvarno teški, ali je vrijedilo”, rekla je Paus u ponedjeljak predstavljajući prijedlog.

Ideja osnovnog osiguranja djece je da više obitelji dobije doplatak za djecu. Prema važećim pravilima, s brojnim osnovama za podnošenje zahtjeva, milijuni građana niti ne znaju da imaju pravo na naknadu, piše Fenix-magazin.

Oko 5,6 milijuna obitelji u riziku od siromaštva imat će koristi od budućih propisa koji će stupiti na snagu 2025. godine.

Paus je navela da će obvezno osiguranje djece od 2025. državu stajati 2,4 milijarde eura više nego što sada izdvaja za dječje doplatke i 400 milijuna više nego što se isprva očekivalo.

Lindner, koji želi smanjiti proračunske rashode i uvesti red u javnu potrošnju, upozorio je da nakon uvođenja osnovnog osiguranja djece država još nekoliko godina neće moći financirati velike zahvate u sustavu socijalne skrbi.

Zeleni i FDP mjesecima su se nagađali oko izdataka za osnovno osiguranje djece, Paus je krenula sa zahtjevom od 12 milijardi eura godišnje, a Lindner je povukao crtu na dvije milijarde.

Scholz je pozdravio dogovor, ali su organizacije za zaštitu djece uzvratile vatru. “Ovo što Vlada predlaže je razočaravajuće, jer to nije osnovno osiguranje djece”, rekla je predsjednica krovne udruge tih organizacija Sabine Andresen.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije