FIDGET SPINNER:

Ova igračka je zaludila i mlade i stare

27.05.2017.
u 16:53

„Pokemon Go“, ili „Loom“ trake, već su stvar prošlosti. Novi trend kod djece zove se „Fidget spinner“. Igračka liči na jedan hibrid propelera, ninja zvijezde za bacanje i rezervnih dijelova sa odjela željeza u nekom supermarketu.

„Fidget spinner“ se drži između dva prsta, a onda mu se da jedan jaki okret i on nastavlja da se vrti. Igračka je za krtako vrijeme postala toliko popularna da je potražnja uveliko nadmašila ponudu, kako u prodavnicama, tako i na internetu. U radnjama za igračke jednostavno kažu: Svaka nova isporuka proda se za tren oka. A ni cijena im nije bogzna kako velika: svega 5 eura, a luksuznije izvođenje i do nekoliko desetina eura.

Kako njeni tvorci kazuju: igra i njeno kružno kretanje djeluje smirujuće. Međutim, to do sada još nije znanstveno potvrđeno, pogotovo kad su u pitanju djeca.

Uobičajeno je da se spiner vrti 10 ili 20 sekundi, pod uslovom da mu se osigura ravnoteža na vrhovima prstiju. Prilikom obrtanja, „spinner“ stvara treptaje ili slike, a novi modeli sjaje u mraku.

Video snimke na internetu prikazuju neke primjerke koji se vrte po nekoliko minuta

I dok djeca sakupljaju različite spinnere, mijenjaju ih međusobno, zabavljaju se pred školom, gdje uče nove trikove, nekim učiteljima ih je već dosta. Škole u SAD su već zabranile korištenje spinova u učionicama, jer smetaju izvođenju nastave.

Oni malo stariji će se sigurno sjetiti sličnih „zaraza“ u prethodnim vremenima.

Ideja o „Fidget spinneru“ nije nova. Patent je prijavljen još dalekih osamdesetih. 

Mnogi se sad nadaju da će nova igračka odvratiti pažnju djece od smartphona i vratiti ih u prirodno okruženje. Međutim, za tako nešto još je prerano bilo šta prognozirati. Kao i smartphoni, i nova igračka privlači pažnju djece samo na sebe, tako da su već zabilježeni i bliski susreti djece s automobilima, koja su bila potpuno fokusirana na njihovu novu igračku.

Video možete pogledati OVDJE i OVDJE

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?