Dragan Čović

Ova godina nije vrijeme za izmjene Ustava BiH, to ćemo ostavit iza 2018. godine

Dragan Čović
17.03.2017.
u 10:17

"Ova godina, zbog svih kriza u BiH, nije vrijeme da se mijenja Ustav BiH, iako smo to željeli. A stvari za izmjene Ustava ostavit ćemo iza 2018. godine", rekao je Čović.

Cilj znanstvenog skupa u Neumu je definirati poziciju hrvatskog naroda u BiH, europski put BiH, a danas ćemo govoriti o reorganizaciji države jer hrvatski narod želi europsku BiH u kojoj će moći ravnopravno participirati, rekao je za N1 Dragan Čović, član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a.

Ranije je bilo govora o tome kako će na ovom skupu akademska zajednica predložiti strategije za opstanak BiH i Hrvata u njoj.

Danas će biti održan treći panel, Ustavna i institucionalna ravnopravnost Hrvata kao temelj europske BiH. Očekuje se donošenje zaključaka i dokumenata koji će na neki način odrediti daljnje ponašanje Hrvata u BIH.

"Zaključak bi trebao dati jasne smjernice strategiji o tome kako hrvatski narod može utjecati na izgradnji BiH kao jedne moderne države. Mi ćemo politički djelovati u BiH s partnerima kako bi imali promjene Izbornog zakona i kako ne bi ugrozili izbore iduće godine te dobili kandidatski status u EU i dalje radili na izgradnji", rekao je Čović za N1.

On je istaknuo da će iduće godine biti organizirana druga znanstvena konferencija posvećena do kraja reorganiziranju odnosa u BiH.

"Ova godina, zbog svih kriza u BiH, nije vrijeme da se mijenja Ustav BiH, iako smo to željeli. A stvari za izmjene Ustava ostavit ćemo iza 2018. godine", rekao je Čović.

Ono što traže Dragan Čović i HDZ u BiH jesu izmjene izbornog zakona BIH. No dogovora nema, imali su susrete i s izaslanstvima SDA i SBB-a, no konkretnih pomaka nema.

"Izborni zakon će se sigurno promjeniti, a želja je da se to dogodi u prvoj polovini ove godine, a izmjena se veže i za odluku Ustavnog suda. Tada bi stvorili normalan ambijent da se bavimo socio-ekonoskim pitanjima i stvarima vezanim za put BiH ka EU. Pitanje je kada će netko razumjeti da to trebamo učiniti danas", mišljenja je lider HDZ-a.

Čović naglašava da ukoliko ne dođe do izmjene Izbornog zakona to će značiti novu krizu u BiH.

Početkom tjedna Čović se susreo i s Miloradom Dodikom, predsjednikom RS te kazao: "Situacija u BiH se mora stabilizirati".

Posljednja kriza nastala je zbog postupka koji je pokrenuo Bakir Izetbergvoić, a riječ je o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

"Postupak je sam po sebi promašen jer nije riješen institucionalno. Pokrenula ga je jedna stranka i jedna osoba i vidjeli smo kako je završilo. Od kolega i institucija su se prikrivale stvari. Zato je završilo kako je završilo i s posljedicama unutar bošnjačkog naroda", mišljenja je Čović.

Iz Građanskog saveza jučerašnji skup u Neumu su nazvali stvaranjem nove Herceg-Bosne, te rekli da je Dragan Čović novi Mate Boban.

"To me ne zanima pretjerano. Svatko može iznositi svoje stavove. U ovom tenutku imam ulogu da štitim interese Hrvata u BiH. Ako je problem organiziranje znanstvenih skupova, onda se treba zapitati", smatra Čović.

Na pitanje može li se očekivati tužba BiH protiv Hrvatske, ukoliko dođe do presuda u slučajevima Prlića i drugih za ratne zločine, Čović je kazao da se vrši seletivnost u podizanju optužnica.

"Očekujem da će Haaški tribunal štiti interes žrtava, ali i svih pravnih normi. Očekujem odbacivanje optužnice i to bi bila mjera gdje bi mogli tražiti rješenja unutar BiH na primjeren način. Svako treba odgovarati indivudalno gdje god su se dogodili ratni zločini", izjavio je Čović.

Postupci protiv pripadnika HVO-a pred Sudom BiH, a u hrvatskoj postupci protiv bivših generala Armije BiH. Može li se očekivati novo zatezanje odnosa BiH i Hrvatske?

"Nema razloga za to. Mi moramo biti svjesni odnosa na ratištima u BiH i Hrvatskoj i izbjeći selektivnost. Onda neće biti dvojbi da će se pravosuđa baviti sa sličnim standardima po pitanju ratnih zločina u Srbiji, BiH i Hrvatskoj", rekao je Čović.

Član Predsjedništva BiH je kazao da vjeruje u nevinost većine tih ljudi (pripadnika HVO-a) i da njegov odnos prema njima ostaje takav do drugostupanjskih presuda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije