istraživanja pokazala

Ova estetska operacija ima najveći rizik od smrtnog ishoda

operacija
ilustracija
27.09.2022.
u 07:23

Želja za velikim stražnjicama kod žena sve je popularnija. Broj brazilskog podizanja stražnjice više se nego udvostručio u posljednjih pet godina, a to su potvrdila i porvedena istraživanja.

Ipak, osim što je toliko tražena, ova estetska operacija ujedno ima i najčešći ishod smrtnih slučajeva.

Američko društvo plastičnih kirurga je potvrdilo da brazilsko podizanje stražnjice ili takozvani BBL (engl. brazilian butt lift) ima najveću stopu smrtnosti od svih ostalih estetskih zahvata.

Brazilsko podizanje stražnjice postupak je kojim se povećava stražnjica i postiže zaobljeniji oblik. Za povećanje stražnjice koristi se ubrizgavanje vlastite masti, a njegova popularnost potječe iz Brazila, gdje su žene poznate po figuri kojom dominira upravo poveća i zaobljena stražnjica. Ovaj zahvat dodatno je proslavio dermatolog Simon Ourian za kojeg se smatra da je povećao stražnjicu starleti Kim Kardashian, prenosi Avaz.

Ipak, ubrizgavanje masnoće u stražnjicu nije nimalo bezopasno. Upravo suprotno, smatra se najopasnijim estetskim zahvatom u svijetu jer može dovesti do ozbiljnih problema ako se izvodi na pogrešan način. To uključuje takozvanu masnu emboliju, poremećaj kada mast ubrizgana u stražnjicu uđe u krvotok i blokira krvnu žilu. U plućima onemogućava ulazak kisika u krvotok, dok u mozgu može prouzročiti moždani udar – oboje može biti kobno.

Veliku ulogu ima i količina masti koja se koristi prilikom apliciranja. Iako većina kirurga smatra da je 300 mililitara sasvim sigurna količina, neki iskusniji kirurzi koriste mnogo veće količine. Sve to može biti jako opasno, osobito ako se pretjera s količinom, ističu stručnjaci.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?