sarajevo

Otvorene nove prostorije za rad na Veterinarskom fakultetu

prostorije
17.05.2016.
u 13:10

Premijer Županije Sarajevo (ŽS) Elmedin Konaković, veleposlanik Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson i izvršni direktor Fondacije Dogs Trust Adrian Burder danas su na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu otvorili nove prostorije za rad sa pacijentima.

Izgradnju nove sobe za postoperativni oporavak, te obnavljanje sobe za izolaciju životinja, kao i nabavku dodatne opreme za rad financirala je Fondacija Dogs Trust sa 91.242 KM. Nabavljena je oprema za sterilizaciju kiruških instrumenata koja će skratiti taj proces sa tri sata na 45 minuta, nova vaga za pse, te 16 novih kaveza od nehrđajućeg čelika za sobu za izolaciju i sobu za postoperativnu njegu, priopćeno je iz Press službe KS.

"Nove prostorije i oprema će poboljšati dobrobit pasa, ali i unaprijediti usavršavanje stručnjaka i edukaciju studenta", istakao je Burder i naglasio da je zadovoljan partnerstvom sa ovim fakultetom. Po njegovim riječima, na ovaj način osigurava se izgradnja kapaciteta veterinarske struke širom zemlje koja može pomoći svojim zajednicama u rješavanju problema pasa lutalica na održiv i trajan način.

Kazao je da se kroz četvorogodišnju suradnju Fondacije i ovog fakulteta osigurava visoko kvalitetno i praktično stručno usavršavanje u najnovijim metodama kiruške sterilizacije i anestezije pasa, a dosada je kroz kroz taj program uspješno prošlo 139 veterinara i veterinarskih tehničara iz cijele BiH. Istakao je da su mnogi od njih već počeli provoditi kampanje masovne sterilizacije pasa u suradnji sa lokalnim vlastima, a posebno je naglasio dobro partnerstvo sa Vladom Županije Sarajevo.

Premijer Konaković je rekao da je, kroz partnerstvo sa Fondacijom Dogs Trust, uspostavljena dobra komunikacija između vladinog i nevladinog sektora te su stvorene pretpostavke za rješavanje problema pasa lutalica.

"Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture te privrede Županije Sarajevo surađuju sa  Veterinarskim fakultetom, Dogs Trustom i svim drugim relevantnim subjektima na najbolji način u rješavanju ovog problema, a obrazovanje i stalni razvoj naučnih kapaciteta su primarni u tom procesu, zbog čega je ova donacija posebno važna", istakao je premijer Konaković i kazao da se nada nastavku uspješne suradnje.

Dekan Veterinarskog fakulteta Nihad Fejzić je naglasio da je program usavršavanja veterinarskih stručnjaka koji se odvija u suradanji sa Dogs Trustom od ogromnog značaja za cijelu zajednicu ali i veterinarsku struku koja je izuzetno važna za provedbu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH i uspostavu Sistema za upravljanje populacijom pasa za trajno i održivo rješavanje problema pasa lutalica.

Svečanosti su prisustvovali i brojni čelnici zakonodavne i izvršne vlasti u KS, te veterinari, studenti i osoblje Veterinarskog fakulteta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije