Posjet Hrvatskoj

Hrvatska zainteresirana za stanje Hrvata u BiH i nastavit će pomagati u oblasti obrazovanja, zdravstva i kulturnih djelatnosti

hrvatska
29.03.2016.
u 15:15

Po mišljenju predsjednice Grabar - Kitarović, Hrvatska je na osnovu svog Ustava posebno zainteresirana za stanje Hrvata u BiH i nastavit će pomagati u oblasti obrazovanja, zdravstva i kulturnih djelatnosti međutim, istovremeno, kako je rekla ta pomoć svakako predstavlja potporu mnogo širih razmjera a ne samo podršku jednoj etničkoj zajednici u BiH

Hrvatska i BiH su dvije susjedne, prijateljske zemlje, a otvorena pitanja mogu riješiti dobrom voljom, izjavio je u utorak u Zagrebu predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner nakon sastanka s predsjedateljicom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjanom Krišto.

"Složili smo se kako su BiH i Hrvatska dvije prijateljske, susjedne zemlje. Postoje i otvorena pitanja, ali se dobrom voljom ona uvijek mogu riješiti. Ja mislim da se mogu sagledati načini njihovog rješavanja već danas", rekao je Rainer u izjavi za medije nakon sastanka.

Krišto je istaknula kako dvije zemlje "imaju puno više toga što ih veže nego problema" koji opterećuju odnose.

Rainer je ponovio da Hrvatska podupire i podupirat će europski put Bosne i Hercegovine.

"Republici Hrvatskoj je od ključnog interesa europski put Bosne i Hercegovine, stabilnost i funkcionalnost BiH i jednakopravnost sva tri njena konstitutivna naroda. Naravno, posebno nam je stalo do boljeg položaja hrvatskog naroda kao jednog od tri konstitutivna", istaknuo je.

Krišto je rekla kako će intenziviranje suradnje na razini parlamenta i hrvatska iskustva u pristupanju euroatlantskim integracijama sigurno pridonijeti bržem ispunjavanju obveza koje BiH ima u pogledu reformi u kontekstu pristupanja EU, prenosi Fena.

BiH je podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji 15. veljače.

Reiner je ocijenio kako je gospodarska suradnja između dviju zemalja vrlo važna, posebice u području infrastrukturnih projekata koji bi se mogli zajedničkim naporima realizirati na korist obiju zemalja, a možda i korištenjem sredstava Europske unije.

Susret s predsjednicom Hrvatske

Članovi Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali su s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar - Kitarović.

Susreti državnih dužnosnika na najvišoj razini uvijek su prilika da se potvrde dobri politički odnosi dvije zemlje a danas je zajednički ocijenjeno da ima dosta prostora za razvoj odnosa na gospodarskom planu i da u narednom razdoblju pažnju treba usmjeriti upravo na stvaranje uvjeta za povezivanje poslovnih ljudi dvije prijateljske zemlje, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću PSBiH.

Za otvorena pitanja između BiH i Hrvatske danas je rečeno da ne trebaju biti ostavljana po strani nego da ih izvršni organi vlasti i ekspertni timovi trebaju što prije rješavati i istovremeno raditi na realizaciji novih zajedničkih projekata poput Jadransko jonske ceste u suradnje na realizaciji Koridora Vc.

Po mišljenju predsjednice Grabar - Kitarović, Hrvatska je na osnovu svog Ustava posebno zainteresirana za stanje Hrvata u BiH i nastavit će pomagati u oblasti obrazovanja, zdravstva i kulturnih djelatnosti međutim, istovremeno, kako je rekla ta pomoć svakako predstavlja potporu mnogo širih razmjera a ne samo podršku jednoj etničkoj zajednici u BiH.

Službeni radni posjet izaslanstva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sutra se nastavlja razgovorima s predsjednikom Vlade i čelnicima Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?