"Bosna i Hercegovina 2017."

Počela NATO vježba, više od 1300 sudionika iz 34 zemlje okupilo se u Tuzli

25.09.2017.
u 14:45

Danas je službeno otvorena civilna NATO vježba upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda "BOSNA I HERCEGOVINA 2017". Vježba se održava u razdoblju od 25. do 29. rujna 2017. godine u okolini Tuzle, a u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH i NATO Euroatlantskog centra za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRCC).

Tijekom ceremonije otvaranja vježbe prisutnima su se obratili pomoćnik generalnog tajnika NATO-a Sorin Ducaru i ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Ministar Mektić je u svom obraćanju ukazao na napore koje Ministarstvo sigurnosti BiH i druge ključne institucije na svim razinama vlasti u BiH čine za jačanje kapaciteta prvog i specijalističkog odgovora na nastalu nesreću, te da Bosna i Hercegovina tijekom ove vježbe ima priliku da pokaže stupanj osposobljenosti svojih institucija od značaja za zaštitu i spašavanje, kao i da se upozna s praksom međunarodnih timova. 

"Bosna i Hercegovina želi pomagati drugima u nevolji, a posebno jačati regionalnu suradnju i regionalni odgovor na eventualne prirodne nesreće koje obično pogađaju više država, a jedni drugima smo najbliži i možemo najbrže priteći u pomoć", rekao je Mektić.

Ovo je 17. EADRCC-ova vježba o upravljanju posljedicama elementarnih nepogoda, a prva koja se održava u Bosni i Hercegovini. 

"Obim ove vježbe je impresivan: više od 1300 sudionika iz 34 zemlje su se okupili u Tuzli i spremni su započeti vježbu danas. Ovo pokazuje pravu praktičnu vrijednost partnerskog odnosa ", rekao je pomoćnik generalnog tajnika NATO-a Sorin Ducaru.

"Bosna i Hercegovina kao domaćin vjžbe jača regionalnu i međunarodnu suradnju u spašavanju u
katastrofama, povećava interoperabilnost između timova, i takođe doprinosi sigurnosti ljudi Euro-atlantskog područja". 

Vježba upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda "BOSNA I HERCEGOVINA 2017" ima za cilj poboljšanje interoperabilnost međunarodnih aktivnosti u pružanju odgovora na elementarne nepogode. Realizacija scenarija za ovogodišnju vježbu će omogućiti stjecanje prakse u međunarodnoj suradnji, te ojačati mogućnosti timova iz različitih zemalja da efikasno rade zajedno što uključuje i aktivnosti spašavanja iz vode, potrage u urbanim područjima, medicinske timove, timove za spašavanje i zaštitu od kemijskog, biološkog, radioaktivnog i nuklearnog oružja, kao i timove za dekontaminaciju, priopćio je Media team Vježbe. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?