Otvoren znanstveno-stručni skup u Neumu

Grabar- Kitarović: "Puzajućim promjenama" Daytona ugrožena ravnopravnosti Hrvata u BiH

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: FENA
1/6
16.03.2017.
u 12:01

U Neumu je svečano otvoren Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji europskih vrijednosti?“ koji se održava danas i sutra u hotelu Grand u Neumu. 

Na skup je stigla i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja je došla na poziv hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića. 

Skup je otvorila Ljerka Ostojić, rektorica Sveučilišta u Mostaru, a nazočnima se potom obratila i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović. 

- Hrvatska očekuje žurno donošenje novog izbornog zakona koji će jamčiti jednakopravnost sva tri naroda, donošenje novoga statuta Grada Mostara i organiziranje lokalnih izbora u tom gradu te pravovremeno djelovanje međunarodne zajednice, koje je nužno za stabilnost BiH i šireg susjedstva, uključujući i unutarnje reformske procese u državi te europske integracije - kazala je u svom obraćanju na početku skupa hrvatska predsjednica Kolinda Grbar Kitarović, javlja Fena. 

Dodala je kako je "puzajućim promjenama" Daytonskog sporazuma, posebice kroz odluke visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH, ugrožena konstitutivnost i ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

- U dva navrata Bošnjaci su izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH, u Mostaru se ne provodi odluka Ustavnog suda te izbori nisu održani više od osam godina. BiH je izložena i novim izazovima, posebice međunarodnom terorizmu i prijetećoj migrantskoj krizi. Raste broj ekstremističkih zajednica. U Republici Srpskoj gotovo da nema povratka izbjeglica i prognanika, a u Federaciji se nastavlja majorizacija Hrvata - naglasila je Grabar Kitarović.

Napomenula je kako je međunarodna zajednica dugo zatvarala oči nad tim činjenicama.

- Hrvatska snažno podržava teritorijalnu cjelovitost i suverenitet BiH, kao i njezin put europskih integracija. Spremni smo pomoći u borbi protiv međunarodnog terorizma i zaštiti od ilegalnih migracija. Snažno ćemo diplomatski djelovati prema međunarodnoj zajednici s ciljem dogradnje Daytonskog sporazuma, osiguranja stabilnosti BIH i šireg susjedstva te sprječavanja vanjskih utjecaja - poručila je hrvatska predsjednica.

Hrvatski člana Predsjedništva BiH Dragan Čović u svom je pozdravnom govoru kazao kako će neumski skup rezultirati zaključcima koji će definirati jasan strateški put i odrednice za poziciju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

- Iskušenja u Bosni i Hercegovini je i previše, a hrvatski narod stavio je sebi kao prioritet da bude nositelj stabilnosti i bh. europskog puta. Jako nam je važno da kroz akademsku misao i kroz znanstvenu djelatnost, jasno poručimo kako vidimo Bosnu i Hercegovinu, kakav je njezin europski put te da vrlo jasan definiramo naš strateški put - istaknuo je Čović.

 

Skup se održava u organizaciji Ureda Hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, a suorganizatori skupa su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH (HAZU BiH), Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS), Sveučilište u Mostaru, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, te Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara.

Komentara 1

JU
justicijapravedna
12:56 16.03.2017.

Ah, ovaj nadasve znanstveni skup, sam čekao. Prvo par slova za Čovića. HDZ nikada nije bio načisto šta želi. Nemušto je bilo od početaka, i jedino što se ćutalo bila je secesija. Ali to nije toliko važno. Ovo s izdvajanjemm jednog narada, a onda sasvim logično stigmatiziranje druga dva, je pravo lice klero-ksenofobizma, da ne budem grublji. Ako su to vrijednosti koje su "proklamirali", a još gore, koje je izvršavala čuvena haška šestorka kroz najmonstruoznija djela, onda je to vrhunac ironije. Vrli moj Čoviću, nikada, ama baš nikada nemoj generalizirati. Pogotovo, ne s cijelim narodima. Niti su Hrvati nositelji evropskih vrijednosti, jer zato jednostavno nisu imali nikakve podloge u ničemu, niti su druga dva naroda zatucana, naprotiv. Ostalo je zapisano još iz vremena Austro-Ugarske koji je to narod demokratskiji i sklon kompromisu, više od druga dva. Provjerite.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije