tuzla

Otvoren prvi Centar za robotiku u BiH

asds
22.03.2017.
u 17:35

Bosna i Hercegovina dobila je prvi Centar za robotiku koji je danas svečano otvoren u tuzlanskom Mejdanu, gdje je sjedište ovog centra, koji će osposobljavati mlade osobe u oblasti programiranja robota, a potom i njihovog puštanja u rad, piše Fena.  

Investitor i idejni tvorac Centra za robotiku vrijednog milion konvertibilnih maraka je Muamer Babajić, vlasnik njemačke firme Masterwerk, koja se bavi konstruiranjem i izradom dijelova za automobilsku i mašinsku industriju, a 2013. godine lepezu djelovanja je upotpunila i robotikom.

- U ovom centru biti će organizirani besplatni treninzi za koje će biti raspisan natječaj – istaknuo je Babajić, navodeći da će kroz proces obuke biti osposobljeno 68 osoba.

Po riječima Babajića, cilj ovog projekta jeste transfer znanja, jer “gospodarstvenici mogu kupiti stroj, ali trebaju ga i znati pustiti u rad“, a dodaje i da se plaćaju veliki iznosi stručnjacima iz inozemstva koji vrše popravke na robotima.

Svečanom otvorenju prvog Centra za robotiku u BiH prisustvovala je i ambasadorica SR Njemačke u BiH, Christine Constanze Hohmann, koja je istakla značaj ovog projekta za budućnost BiH, naglasivši da će mladi u BiH putem ovoga jedinstvenog centra prvi put dobiti mogućnost da u Tuzli dobiju jedno ovakvo visokokvalifikovano znanje.

Premijer Tuzlanske župnije, Bego Gutić, kazao je da će otvorenje Centra za robotiku u Tuzli doprinijeti većoj produktivnosti i konkurentnosti proizvoda kompanija s područja TŽ i omogućiti im ravnopravan položaj na europskom i drugim međunarodnim tržištima, ostvarujući efekte i na poboljšanju poslovanja i otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru.

- Suočeni s prijetnjom sve većeg odlaska mladih i stručnih kadrova, u ovom i sličnim projektima vidimo šansu za osnaživanje kadrova i stvaranje novih prilika za zapošljavanje, ali i privlačenje domaćih i stranih investitora – zaključio je premijer Gutić.

Ministar razvoja i poduzetništva TŽ, Nermin Hodžić, ocijenio je da uspostavljanje Centra za robotiku na području Tuzlanske županije predstavlja prekretnicu u razvoju ove županije, omogućavajući gospodarstvu i obrazovnom sustavu bolju konekciju i suradnju s tržištem rada.

- Ovakav moderan Centar predstavlja ne samo transfer tehnologije i znanja nego i priliku za mlade – poručio je Hodžić, ocijenivši da su privrednici s područja TŽ, koji su na tržištu EU, najbolji ambasadori svoje zemlje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije