okrugli stol

Otvaranje tržišta Hrvatske mogao bi biti značajan pomak za bh. peradarstvo

perad
Miranda Cikotic/PIXSELL
20.11.2018.
u 13:01

Povratak bh. peradara na tržište Hrvatske značajno bi poboljšao perspektive tog sektora, navedeno je na okruglom stolu o temi "Korak do izvoza pilećeg mesa u Europskoj uniji" koji je održan danas u Sarajevu.

Direktorica Sektora gospodarstva Vanjskotrgovinske komore BiH Ognjenka Lalović navela je da bh. peradarstvo i dalje bilježi suficit u razmjeni, što znači da bi otvaranje novih tržišta dodatno poboljšalo vanjskotrgovinsku strukturu.

Istaknula je da je Hrvatska ranije bila jedno od najvažnijih izvoznih tržišta, te da su se peradari nakon gubitka tog tržišta morali okrenuti zemljama CEFTA-e koje sada čine 90 posto bh. izvoza.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba podsjetio je da su nakon preporuka Direktorata za hranu i zdravlje EU napravili Akcijski plan za njihovo provođenje, te da je još preostalo da Europska komisija dozvoli BiH izvoz peradi i proizvoda od mesa peradi.

Dodao je da se to najranije može dogoditi u prosincu ili naredne godine.

- Kada Bosna i Hercegovina dobije dozvolu za izvoz, Ured za veterinarstvo BiH će upisivati objekte koji ispunjavaju standarde EU, u početku će to najvjerojatnije biti dvije klaonice i četiri objekta za preradu mesa - rekao je Kalaba. 

Direktor Odjela za ekonomski razvoj Misije USAID-a u BiH Andrew Boegel precizirao je da je uvoz peradi i proizvoda od mesa peradi u Hrvatsku od 2012., otkad je to tržište zatvoreno za BiH, porastao za čak 300 posto.

Po njegovim riječima, kada to tržište bude ponovno otvoreno za bh. predare oni će imati priliku povećati svoj izvoz i time stvoriti nova radna mjesta za proizvođače u BiH.

Okrugli stol je organizirala Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u suradnji s USAID/Sweden FARMA II projektom i Koordinacijskim tijelom peradara BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?