ekonomski razvoj

Otvaranje pregovora s EU donijet će niz prednosti za turizam i okoliš

19.03.2024.
u 08:31

Otvaranje pregovora s EU donijet će nove fondove i mogućnosti da učinkovito planiramo održivi razvoj turizma, objasnila je Pozder

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder pozdravila je najavu otvaranja pregovora Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji.

Iz Ministarstva navode da prepreke tek predstoje, ali da će u svakoj od njih biti i prilika da domaće institucije kroz EU reformski proces poboljšaju funkcioniranje sustava za svoje građane i građanke.

- Ova će odluka označiti početak strukturiranog procesa u kojem će Bosna i Hercegovina imati obvezu usklađivati svoje zakone, propise i politike sa standardima EU, poznatim kao acquis communautaire. Ovaj proces je rigorozan i zahtijeva da država kandidatkinja pokaže spremnost i volju ispuniti kriterije EU za članstvo. Dakle, sada više ne govorimo o trima zakonima, o četrnaest prioriteta, već o propisima u nizu oblasti. Sada ćemo imati izravne zahtjeve EU-a prema državi, a samim tim i prema entitetima i županijama. Otvaranje pregovora s EU-om donijet će nove fondove i mogućnosti da učinkovito planiramo održivi razvoj turizma kako bismo mudro gospodarili svim što smo naslijedili i uspostavili ravnotežu između ekonomskih koristi i zaštite naših resursa za buduće generacije. Potaknut će ekonomski razvoj, donijet će nova radna mjesta u turizmu, u ekopoljoprivredi, manje otpada u okolišu, a više u reciklaži, samo su neke od povlastica koje ćemo imati priliku koristiti - objašnjava ministrica Pozder.

Upozorava da je ozbiljan posao pred nama, i to kroz 35 pregovaračkih poglavlja koja opisuju napredak zemlje kandidatkinje i njezino pridržavanje standarda EU-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?