HN ŽUPANIJA

Otpuštene radnike poslodavci počinju vraćati na posao, nezaposleni će dobiti naknadu

27.05.2020.
u 11:35

U Federaciji BiH u posljednja dva mjeseca bez posla je ostalo 43.247 osoba, podaci su Porezne uprave Federacije BiH. Porezna uprava FBiH od 16. ožujka do 15. svibnja obradila je 59.878 prijava i odjava, od kojih 16.631 prijavu zaposlenih, dok je odjava zaposlenih bilo 43.247, iz čega proizlazi da je broj zaposlenih smanjen za 25.638. Rukovoditeljica Sektora za analizu, plan, informiranje i informatiku u Službi za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije Anita Perić potvrdila je za Večernji list da je zbog ukidanja zabrane rada pojedinih djelatnosti od 1. svibnja počelo ponovno zapošljavanje.

Pomoć nezaposlenima

- Zbog pandemije koronavirusa rad u Službi za zapošljavanje morao se u potpunosti drukčije organizirati. Zbog mjera zabrane, socijalne distance i drugih mjera sve naše aktivnosti vodili smo elektronički, preko pošte i preko telefonskih poziva. Na sve moguće načine nastojali smo izaći ususret nezaposlenim osobama kako bi se mogli navrijeme prijaviti i ostvariti svoja prava - kazala nam je rukovoditeljica Perić.

Prema njezinim riječima, Služba za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije svoje obveze prema otpuštenim radnicima redovito izmiruje.

- Bio je financijski udar, međutim, Federalni zavod za zapošljavanje pomoći će nam sredstvima za isplatu novčane naknade, tako da ćemo ispoštovati sve financijske obveze prema nezaposlenim osobama i nema straha da će biti oštećeni. Plaćene su, također, i sve obveze glede zdravstvenog osiguranja - istaknula je Perić.

S obzirom na to da je pandemija koronavirusa već danima u smirivanju, tako je i Služba za zapošljavanje HN županije ponovno otvorila svoja vrata strankama.

- Od 15. svibnja nastavili smo s primanjem stranaka, naravno, uz sve mjere zaštite. Stranke moraju imati maske, rukavice, držati razmak od 1,5 metara i ulaziti jedna po jedna. Očekivano, odmah su se počele stvarati velike gužve - kazala je Perić te na upit o redovitim prijavama u evidenciju za nezaposlene, dodala:

- Fleksibilni smo što se tiče rokova javljanja, ništa se neće dogoditi ako se rok probije desetak dana i nastojat ćemo i dalje biti fleksibilni dok se stvari ne vrate u normalno stanje - naglasila je Perić.

Travanj bez natječaja

Natječaji i oglasi za posao nakon stanke zbog pandemije ponovno su se počeli pojavljivati na stranicama Službe za zapošljavanje HNŽ-a. - U mjesecu travnju natječaji su gotovo, da tako kažem, “presušili”. Ono što je objavljivano, uglavnom je bilo vezano za državnu službu. Tek u posljednjih 15-ak dana počeli su se, i to stidljivo, pojavljivati oglasi za posao. Nije to u onom broju u kakvom, inače, zna biti i po tome, ustvari, vidimo da su ova sadašnja zapošljavanja u biti zapošljavanja ljudi koji su ostali bez posla, jer idu kod istog poslodavca. Inače, teško je reći što se od zanimanja najviše traži. Sve ovisi o dijelu godine. Nekada je to građevinska struka, ako je ljeto, onda se najviše traže sezonski radnici iz oblasti turizma i ugostiteljstva. Jedno vrijeme jako traženi bili su vozači - kazala nam je Perić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?