poljoprivrednici zabrinuti

Otkupne cijene poljoprivrednih proizvoda stagniraju godinama

poljoprivreda
06.06.2021.
u 18:06

Kupci traže većinom što jeftinije povrće, bez obzira na kvalitetu, tako da su proizvođači primorani cijene formirati prema kupovnoj moći stanovništva.

Ovogodišnja sjetva na poljoprivrednim zemljištima kasnila je zbog hladnijeg vremena i kiša koje su obilježile proljeće. Kasni se sa skladištenjem sijena zbog nestabilnih prilika, a poljoprivrednici muke muče i s korovom koji se pojavljuje u usjevima žitarica.

Ipak, cijene proizvoda, kao i materijala za sjetvu velika su briga poljoprivrednika, javlja Fena.

Jasna Gojčić proizvodi sadnice povrća za plasteničku proizvodnju, a na otvorenom polju sa svojom obitelji vrši sjetvu kukuruza, krumpira i krastavca.

Kao poljoprivredni proizvođač od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanske županije ima novčani poticaj koji nije dovoljan za potrebe njihovog rada.

- Poticaj imamo od županija za krastavce, minimalni 0,07 i to pod uvjetom da predamo dvije tone krastavca. Kada je riječ o plastenicima isto imamo poticaj od županija koji je ranijih godina bio 2 KM po kvadratnom metru plastenika, pa je umanjeno na 1,20 KM po kvadratnom metru posljednjih godina i to je isto uvjet da korisnik ima najmanje 200 kvadrata plastenika – navela je Gojčić, poljoprivrednica iz Kalesije.

Ona podvlači da kupci traže većinom što jeftinije povrće, bez obzira na kvalitetu, tako da su primorani cijene formirati prema kupovnoj moći stanovništva.

Fedahija Hrnjić je vlasnik 125 grla sitne stoke i 21 grla krupne stoke. Stočarstvo je glavni izvor prihoda njegove obitelji. Na grla nema novčani poticaj, cijene hrane za stoku rastu, a otkupna cijena mlijeka je godinama u stagnaciji.

- Mlijeko je 0,48 KM po litri, dakle ni pola konvertibilne marke. Novčani poticaj dobivamo od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i to 0,22 KM po predanoj litri - kazao je Hrnjić za Fenu.

Sugovornici dijele stav da se od poljoprivrede nekada moglo živjeti, dok danas vrijedni ljudi na selu preživljavaju. Da bi ispunili uvjete sjetve u proljeće kreditno se zadužuju kod banaka, kao i mikrokreditnih društava.

Otkupne cijene stagniraju godinama i nisu usklađene s rastom cijena sjemena, gnojiva, žitarica, ishrane za krupnu i sitnu stoku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?