NOVO ISTRAŽIVANJE

Otkriven zabrinjavajući podatak o jedinom lijeku protiv bolova koji trudnice smiju uzimati

31.10.2017.
u 20:31

Jedini lijek koji se u trudnoći smije uzimati protiv bolova je paracetamol, no norveški znanstvenici tvrde kako ni on nije bezazlen

U trudnoći je većina lijekova zabranjena, no mnoge žene baš tada pate od jakih glavobolja, zubobolja i sličnih problema zbog kojih trpe bolove.

Mnoge od njih tada se odlučuju uzeti paracetamol jer je to jedini lijek koji se može primjenjivati tijekom cijele trudnoće, ali i dojenja i to do maksimalno 4 grama na dan.

No, ono što su otkrili norveški znanstvenici moglo bi zabrinuti mnoge trudnice, ali i žene koje su već postale majke.

Naime, znanstvenici s norveškog Instituta za javno zdravstvo na Sveučilištu u Oslu otkrili su kako je uzimanje paracetamola u trudnoći povezano s poremećajem hiperaktivnosti i deficita pažnje, poznatijim kao ADHD.

Znanstvenici su analizirali podatke na 113.000 djece od kojih je kod 2.246 dijagnosticiran ADHD. Polovica majki djece koja imaju taj poremećaj tijekom trudnoće je uzimala paracetamol, objavljeno je u istraživanju.

Uzimanje tog lijeka u samo jednom tromjesečju povećava šanse za 7 posto da će rođeno dijete imati ADHD, dok majke koje su ga uzimale u dva tromjesečja imaju 22 posto veće šanse roditi dijete s tim poremećajem, a za majke koje su ga uzimale tijekom cijele trudnoće šanse su 27 posto.

S druge strane žene, koje su uzimale lijek 22 do 28 dana tijekom trudnoće kako bi zaustavile različite bolove, imaju šest puta veće šanse da će im dijete imati ADHD od žena koje ga nisu koristile.

– Ovo je važno istraživanje jer više od 50 posto žena u zapadnim zemljama koristi paracetamol u trudnoći – rekao je voditelj istraživanja Eivind Ystrom.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?