Veliki broj upražnjenih mjesta prilika za one koji žele otići iz BiH

Otkazuju ugovore o radu u potrazi za boljim poslom

07.12.2021.
u 16:15

Poslodavci u Bosni i Hercegovini, zbog već odavno prisutnog problema odlaska radne snage u inozemstvo, muku muče kako zadržati postojeće ili pronaći nove radnike. Sve je kritičnija situacija u pekarama, trgovinama, manjim tvrtkama gdje se za mjesec rada u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj može zaraditi i četiri puta više nego u BiH, piše Večernji list BiH.

Stanje u BiH

Nedostatak radne snage evidentan je u brojnim oblastima u našoj zemlji pa i u građevinskom sektoru u kojem poslodavci sve teže pronalaze radnike. Veliki broj njih napustio je BiH pronašavši bolje plaćeni posao u Njemačkoj, ali i susjednim državama, Hrvatskoj i Sloveniji. Građevinski radnici odlaze i iz BiH, ne samo zbog malih plaća, već i nezadovoljstva cjelokupnim okružjem. S pandemijom koronavirusa stvari su se dodatno zakomplicirale. Sve je poskupilo dok su plaće ostale na istoj ili pak nižoj razini. Ovo je potaknulo mnoge koji nisu planirali otići da razmisle kako dalje. Sve veći broj mladih u BiH razmišlja o napuštanju zemlje bez ikakve namjere povratka, navodi se u izvješću UN-a objavljenom u srijedu. Istraživanje Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA) intervjuiralo je 5000 mladih u BiH. Utvrđeno je da je gotovo polovina (47%) razmišljala o emigriranju, dok je gotovo četvrtina (24%) razmišljala o trajnom odlasku. Trenutačna situacija u zemljama zapada otvara im nove mogućnosti. Naime, svjetske ekonomije su u velikim problemima zbog toga što su radnici počeli masovno davati otkaze na trenutačnim poslovima, uglavnom u trgovinama i uslužnom sektoru. Činjenica da su radnici počeli otkazivati ugovore o radu u potrazi za boljim zaposlenjem, zakomplicirala je ionako napetu situaciju u svjetskoj trgovinskoj mreži, pa menadžeri i poslodavci moraju upravljati s dvije krize. S jedne strane, sve im je teže i skuplje nabaviti sredstva za poslovanje, a, s druge strane, radnici im odlaze na druga radna mjesta.

Zapanjujuće

Fenomen je najrašireniji u SAD-u, ali se proširio i po ostatku svijeta. Prema anketi na uzorku od 6000 radnika u Ujedinjenom Kraljevstvu, čak 69% radnika planira potražiti novi posao u sljedećih nekoliko mjeseci, a 24% u sljedećih 3 do 6 mjeseci. Agencija za zapošljavanje koja je provela anketu procjenjuje da su ranijih godina mogli očekivati da će 11% radnika promijeniti posao. Od 7500 ispitanih poduzetnika u Njemačkoj, njih 66% navelo je da ne mogu pronaći dovoljno stručnih radnika. Istraživanje Microsofta 2020., na uzorku od 30.000 radnika, pokazalo je da 41% planira dati otkaz.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije