Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Osvježavajuća torta s kremom od jogurta i borovnica

24. srpnja 2021. u 09:12 0 komentara 66 prikaza
torta

Prave sladokusce visoke ljetne temperature ne mogu spriječiti da uživaju u kremastim desertima, jednostavno ih je potrebno prilagoditi sezoni. Jedan od takvih sezonskih deserata je popularna "jogurtica" za koju je korištenje pećnice minimalno, a užitak u okusima je maksimalan.

Sastojci za koru:

  • 1 1/2 šalice izmrvljenog suhog keksa po vlastitom izboru (slomi kekse na manje komadiće, stavi ih u vrećicu i smrvi razvijačem ili bocom)
  • 6 žlica rastopljenog maslaca
  • 1/3 šalice nekog zdravijeg šećera (ksilitol ili eritrol)

Sastojci za kremu:

  • 3 čaše čvrstog jogurta
  • 1/2 l slatkog vrhnja
  • 3 listića želatine
  • 200 g šećera u prahu
  • 300 g borovnica

Priprema:

  • Najprije pripremi biskvit. Pomiješaj keks, maslac i šećer i utisni u kalup za tortu i u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva C peci desetak minuta.
  • Dok se biskvit hladi, pripremi kremu.
  • Najprije izradi slatko vrhnje u šlag.
  • Listove želatine nakvasi u vodi dok ne omekšaju i zatim ocijedi (ako ne želiš koristiti želatinu upotrijebi agar agar)
  • Jednu čašu jogurta u loncu zagrij do vrenja i zatim dodaj želatinu i miješaj dok se ne otopi.
  • U posebnoj posudi pomiješaj preostali jogurt i šećer te dodaj otopljenu želatinu s jogurtom.
  • U smjesu umiješaj i šlag od slatkog vrhnja.
  • Kada je krema spremna, dodaj svježe borovnice i pažljivo promiješaj kako bi ih spojila s kremom.
  • Kremu izlij na biskvit u kalupu i kolač stavi u hladnjak da se stisne.
  • Serviraj ga hladnog, s nekoliko svježih borovnica kao ukras.
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.