radionica u livnu

Osvijestiti značaj doživljaja osobe s invaliditetom u zdravstvenim ustanovama

15.05.2019.
u 17:40

Udruga „Realitetna psihoterapija“ u BiH u suradnji s Europskim institutom za realitetnu terapiju u Livnu je upriličila predavanje na temu „Osoba s invaliditetom – gdje je moje mjesto u zdravstvenom sustavu?“. Stručnom predavanju nazočili zdravstveni djelatnici (liječnici, medicinske sestre i tehničari), predstavnici Udruge paraplegičara HBŽ-a i Udruge Bistrica (udruga žena oboljelih od karcinoma dojke).

O toj vrlo značajnoj temi govorile su Silvija Jurčević, mag. psihologije, praktičar igrom, praktikant Europskog instituta za realitetnu terapiju i Ljubica Krišto, mag. sestrinstva, Coach, praktikant Europskog instituta za realitetnu terapiju.

Cilj stručnog usavršavanja bio je kroz interaktivno predavanje i vježbe pokušati osvijestiti značaj doživljaja osobe s invaliditetom u zdravstvenim ustanovama od strane zdravstvenih djelatnika. Koja su očekivanja pacijenata kad dođu u zdravstvenu ustanovu? Koja su očekivanja zdravstvenih djelatnika od njih samih? Što bi trebali omogućiti takvom pacijentu? Na koji način?

Veliki značaj u procesu predavanja dan je ljudskim potrebama te je rečeno kako svi imamo iste potrebe ali da se jačina i mogućnosti zadovoljavanja tih potreba razlikuje od čovjeka do čovjeka. Na pitanja koje su to „posebne potrebe“ i je li naziv predavanja opravdan, nastojalo se zajedno odgovoriti kroz vježbu gdje je svatko za sebe imao priliku vidjeti da su potrebe kod svih iste. Naglasak je bio na percepciji same osobe s invaliditetom, istaknula je predsjednica Udruge „Realitetna psihoterapija“ u BiH Ankica Baković te dodala da „onako kako ih vidimo tako se i ponašamo prema njima, često kao da su bespomoćni i kao da ne znamo što im treba i kako im uslugu ponuditi.“

I upravo to uzajamno nerazumijevanje stvara poteškoće u komunikaciji što sve opet rezultira time da ni jedni ni drugi nisu zadovoljni načinom na koji zadovoljavaju svoje potrebe. Kroz vježbe koje su ponuđene sudionici su imali priliku osvijestiti svoje ponašanje, percepciju i uvjerenja iz kojih se ponašaju, a na koncu su, kroz vlastitu procjenu razumijevanja samoga predavanja, zaključili da im treba još takvih predavanja kako bi imali priliku raditi na sebi i ponuditi kvalitetniju zdravstvenu uslugu.

Veliku potporu predavanju dali su partneri u projektu World Hope International, Liječnička komora HBŽ, Udruga medicinskih sestara i tehničara HBŽ, Udruga paraplegičara HBŽ i Komora zdravstvenih tehničara HBŽ.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije