kpz zenica

Osuđenici u zeničkom zatvoru ne nose zaštitne maske

12.04.2020.
u 17:11

“Zatvorenici ne koriste maske. Imaju na raspolaganju dezinfekcijska sredstva pri ulasku i izlasku iz paviljona. I nema potrebe nositi ih, jer ih samo uposlenici zavoda mogu zaraziti i nitko drugi”, kazao je Kahrić.

Osuđenici u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Zenica ne nose maske, dok ih uprava zatvora potiče da drže rastojanje kada šetaju u dvorištu zatvora, rekli su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz ove institucije.

Žena čiji član obitelji služi kaznu u ovom zatvoru javila se BIRN-u BiH i navela kako je zatvorenicima u Zenici zabranjeno nositi maske te kako zatvorenici smatraju da nedostaje sredstava za dezinfekciju.

Direktor KPZ-a Zenica Redžo Kahrić negira da sredstava nedostaje, i dodaje kako se ova sredstva nabavljaju kada zatreba.

“Zatvorenici ne koriste maske. Imaju na raspolaganju dezinfekcijska sredstva pri ulasku i izlasku iz paviljona. I nema potrebe nositi ih, jer ih samo uposlenici zavoda mogu zaraziti i nitko drugi”, kazao je Kahrić.

On je pojasnio kako virus u KPZ mogu unijeti samo službenici, pošto su posjete zabranjene, te da ako je neki uposlenik otišao po člana obitelji koji je boravio u sumnjivom prostoru bez kontrole i ako se posumnja da je bio u kontaktu s nekim za koga postoji mogućnost da je zaražen, toj se osobi daje godišnji odmor kako u ustanovu ne bi dolazila 15 dana.

Mario Kovačević, federalni inspektor za izvršenje kaznenih sankcija, naveo je kako je obveza svih kazneno-popravnih zavoda i ovlaštenih službenih osoba voditi računa o svim osuđenim i pritvorenim osobama. 

“Ako mi u ministarstvu nosimo maske i mjere nam temperaturu pri ulasku, po logici stvari, moraju i tamo nositi maske i voditi računa o tome koje se rastojanje drži, najmanje metar i pol. Sve što važi za građane koji su na slobodi, važi i iza osuđene osobe. Na kraju krajeva, osuđene se od osoba na slobodi razlikuju po tome što imaju ograničeno kretanje, odnosno nalaze se tamo gdje izdržavaju kaznu. Po svim ostalim pravima, imaju isti položaj kao i osobe koje su na slobodi”, pojasnio je Kovačević.

On je naglasio kako su kazneno-popravnim zavodima dostavljene naredbe Federalnog stožera civilne zaštite, poseb ona u kojoj se mjere koje su na snazi bile 31. ožujka produžavaju do daljnjeg, dokle god bude trajala ova situacija.

U KPZ-u su ranije naveli kako su osuđenici u ovoj ustanovi šili maske, a Kahrić je rekao kako svaki uposlenik nosi zaštitnu opremu, između ostalog maske i rukavice.

“Moraju ih nositi na poslu zbog osuđenih osoba, da ih ne bi zarazili”, kazao je Kahrić.

Prema njegovim riječima, pokušava se držati odstojanje između zatvorenika.

Direktor KPZ-a Zenica je dodao kako se divi načinu na koji zatvorenici slušaju i poštuju mjere te kako je situacija pod kontrolom, osim što je prije nekoliko dana došlo do tučnjave.

Po inicijativi uprave sarajevskog KPZ-a, testirane su tri pritvorene osobe po dolasku u ovu ustanovu, ali su bile negativne na korona virus.

“Dolazak osuđenika je obustavljen do daljnjeg, ali u pritvor nekada moramo primiti osobu, to je takva mjera, nemamo izbora i tome se prilazi s maksimalnom pažnjom. Osoba koja dođe u pritvor 20-30 dana bude smještena u odvojenim sobama, što se poduzima kao preventivna mjera, a prati se i njihovo zdravstveno stanje”, kazao je Mladen Krpan, uposlenik KPZ-a Sarajevo, javlja BIRN. 

Prema njegovim riječima, na vrijeme su nabavljena sredstava za dezinfekciju, maske, viziri, kombinezoni i ogrtači.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?