proceduralni razlozi

Osuđeni za ratne zločine više mjeseci čekaju zatvor

20.07.2017.
u 15:49

Pravosnažno osuđeni za ratne zločine u Sudu BiH po nekoliko mjeseci, zbog proceduralnih razloga, čekaju da budu upućeni na izdržavanje zatvorske kazne, što žrtve smatraju neprihvatljivim.

U Sudu Bosne i Hercegovine su potvrdili da na izdržavanje zatvorske kazne čekaju Željko Stanarević, koji je osuđen na 13 godina za zločin u Bihaću, Dragan Marinković, osuđen na osam godina za zločin u Milićima, i Dragoje Zmijanjac, koji je dobio šest godina zatvora za zločin počinjen u Prijedoru.

- Ne postoji prioritet u upućivanju na izdržavanje kazne zatvora prema visini izrečene kazne - kazali su u Sudu BiH, istaknuvši da se upućivanje na izdržavanje kazne zatvora vrši u zakonom propisanim rokovima i prema zakonskim procedurama, javlja BIRN Justice-Report. 

Sud BiH je Marinkoviću drugostupanjsku presudu otpremio 17. travnja, Zmijanjcu 23. svibnja, a Stanareviću 5. lipnja. 

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena žrtva rata”, rekla je da bi osuđenik iz sudnice morao biti upućen na izdržavanje kazne.

- Jesu li oni čekali zakonske procedure kada će silovati, klati i žive ljude spaljivati? - zapitala se Hasečić, istaknuvši da su zakonske odredbe katastrofalne i moraju se mijenjati.

Rješenjem Suda BiH, izdržavanje zatvorske kazne je – zbog zdravstvenog stanja – odgođeno Nihadu Bojadžiću, koji je osuđen na 15 godina zbog zločina u Trusini kod Konjica, Draganu Glogovcu, osuđenom na četiri godine zbog zločina u Zavidovićima, i Mići Jovičiću, koji je priznanjem krivnje osuđen na pet godina zatvora za zločin počinjen u Štrpcima (općina Višegrad).

Za Novakom Đukićem, osuđenim na 20 godina zatvora zbog zločina na tuzlanskoj Kapiji, Momirom Savićem, osuđenim na 17 godina zatvora za zločin u Višegradu, Mirkom Todorovićem, koji je osuđen na 13 godina zatvora za zločin u Bratuncu, i Boškom Lukićem, osuđenim na 14 godina zatvora za zločin počinjen u Ključu, raspisane su tjeralice jer su nedostupni organima gonjenja.

Miodrag Stojanović, branitelj koji zastupa optužene za ratne zločine, kazao je da kada presuda postane pravosnažna, osoba može ne otići u zatvor ni pet mjeseci kasnije.

- Da sve ide svojim tijekom, realno to je pet mjeseci - kazao je Stojanović, pojasnivši da pravosnažno osuđena osoba ima svoja procesna prava. Prema Stojanoviću, ne radi se o odugovlačenju, niti osuđeni ima računa to raditi.

- Čeka ga robija, završi to svoje što imaš, jer to je agonija koju on samo produžava i produbljava kada to pomjeri za mjesec do dva - rekao je Stojanović.

Prema Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija, kaznu izvršava sud mjesta prebivališta osuđenog, po nalogu Suda BiH.

- Nakon što presuda postane pravosnažna, Sud BiH upućuje cjelokupan spis referentu za izvršenje krivičnih sankcija sudu prebivališta osuđenog, a onda oni, srazmjerno svojoj ažurnosti, pozivaju osuđenoga da ide na izdržavanje kazne - pojasnio je Stojanović, javlja BIRN. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?