Vijeće ministara BiH

Ostvarivanje prava deviznih štedišta BiH u bankama sa sjedištem u Srbiji

30.08.2017.
u 16:11

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora donijelo je Odluku o postupku izdavanja potvrde za utvrđivanje prava na isplatu devizne štednje u skladu sa Zakonom o reguliranju javnog duga Republike Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sjedište na teritoriji Republike Srbije i njihovim podružnicama na teritorijama bivših republika SFRJ. 

Ovom odlukom određuju se tijela i institucije Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko distrikta koji će izdavati potvrdu da štediša nije ostvario pravo na povrat devizne štednje u BiH niti mu je to pravo priznato od bilo kojeg nivoa vlasti u BiH na osnovu devizne štednje položene u filijalama Investbanke a.d. Beograd i Jugoslovenske izvozne i kreditne banke a.d. Beograd (JIK banka) na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Razlog za donošenje Odluke je preciziranje nadležnosti za izdavanje potvrde na obrascima, kako bi građani BiH pred nadležnim tijelima u Republici Srbiji mogli dokazati i ostvariti prava na neisplaćenu deviznu štednju, položenu kod banaka čije je sjedište na teritoriji Republike Srbije i njihovim podružnicama na teritorijama bivših republika SFRJ, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije