VLADIMIR PUTIN

Oštre kritike SAD-u: 'Mi smo vama dali uranij, odgovorili ste bombardiranjem Beograda'

20.10.2017.
u 09:57

'S ruske strane demonstrirana je nepristrana otvorenost i povjerenje'

Ruski predsjednik Vladimir Putin kritizirao je SAD jer se nisu držali svoje strane sporazuma u nizu međunarodnih ugovora o razoružanju.

Kazao je kako Moskva neće izaći iz međunarodnih ugovora, ali obećao je simetričan odgovor na poteze Washingtona.

Govoreći tijekom godišnjeg sastanka na Valdai Discussion Clubu u Sočiju, na kojem gostuju međunarodni novinari, Putin je podsjetio na program 'Megatons to Megawatts' koji je trajao od 1993. do 2013. godine. Tada je Rusija držala obogaćeni uran, ekvivalenta od oko 20.000 nuklearnih bojevih glava, u službi američkih elektrana.

Putin je rekao kako su u okviru onoga što je nazvao 'jednim od najučinkovitijih napora u razoružanju u povijesti' američki dužnosnici 170 puta posjetili vrhunske ruske objekte i postavili stalne radne prostore u Rusije, ukrašene američkim zastavama, piše RT.  

- S ruske strane demonstrirana je nepristrana otvorenost i povjerenje - kazao je Putin i dodao kako je 100 američkih dužnosnika imalo pravo provesti inspekcije ruskih nuklearnih postrojenja.
 

- Ono što imamo zauzvrat je dobro poznato - potpuno zanemarivanje nacionalnih interesa, podrška separatizmu na Kavkazu, zaobilaženje Vijeća sigurnosti UN-a, bombardiranje (Jugoslavije) Beograda, invaziju na Irak itd. SAD je htio vidjeti stanje našeg nuklearnog oružja i gospodarstva pa zaobići međunarodno pravo - rekao je Putin.

Putin naglašava kako je neprijateljska politika Washingtona vratila odnose dviju zemalja sve do pedesetih godina prošlog stoljeća, a spomenuo je i kako je za vrijeme hladnog rata postojalo više međusobnog poštovanju dvaju supersila.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?