Jonathan Moore

Oštra retorika kreirala negativnu atmosferu u BiH

Jonathan Moore
19.08.2016.
u 10:15

Građani BiH zaslužuju sigurnost, napredak i ekonomski prosperitet, a preduvjet za to je da bh. političari poštuju načela zakonitosti i osiguraju vladavinu prava - rekao je Moore

Šef Misije OESS-a u BiH Jonathan Moore izjavio je da OESS dijeli i podržava stav međunarodne zajednice o tome da je najavljeni referendum o Danu RS protivan DAYtonskom mirovnom sporazumu te poručuje kako u BiH ima mnogo otvorenih pitanja za koja je potrebno što prije iznaći rješenja. 

- Pozitivni događaji poput mehanizma koordinacije, nažalost, zasjenila je i oštra retorika kojom je kreirana negativna atmosfera. Nadam se da to neće biti izvor za veće napetosti u BiH. Građani BiH zaslužuju sigurnost, napredak i ekonomski prosperitet, a preduvjet za to je da bh. političari poštuju načela zakonitosti i osiguraju vladavinu prava - rekao je Moore u intervjuu za Dnevni Avaz. 

Na pitanje zašto međunarodna zajednica konkretno ne reagira i treba li uopće reagirati, Moore je naveo da međunarodna zajednica prati razvoj situacije, ali da domaće vlasti moraju raditi svoj posao.

- Mi smo tu da pomognemo, ali vlasti u BiH trebaju kompromisom iznaći zajednička rješenja, poštujući sudske odluke na svim razinama. Ta rješenja trebaju biti održiva i u interesu svih građana - smatra ovaj američki diplomat.

Naglašava također da referendum nije u interesu građana BiH te da trošenje ionako oskudnih javnih resursa u tu svrhu ne može donijeti ništa dobro. To nije korak koji, poručuje, vodi ka izgradnji pomirenja i održivog suživota.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije