IZOSTANAK MEHANIZMA KOORDINACIJE

Ostali smo bez novca za zatvore, ceste, pravosuđe...

Europska unija
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
26.03.2014.
u 10:00

Europska komisija je pred kraj prošle godine na sastanku IPA upravnog odbora otkazala projekte u ukupnom iznosu od 45,17 milijuna eura

Nepostizanje unutarnjeg političkog dogovora o mehanizmu koordinacije u pregovorima s Europskom unijom koštalo je do sada Bosnu i Hercegovinu desetke milijuna eura. Precizni podaci o izgubljenom novcu iz predpristupnih (IPA) fondova razlikuju se, ali službeno je potvrđeno da je IPA 2013 državni program pomoći usvojen u iznosu od 41,9 milijuna eura, što je za oko 45 milijuna eura manje od inicijalno planiranog iznosa za BiH.

Propala većina projekata

Europska komisija je pred kraj prošle godine na sastanku IPA upravnog odbora otkazala projekte u ukupnom iznosu od 45,17 milijuna eura. Pregled otkazanih projekata tako pokazuje da je u cijelosti zaustavljen projekt vrijedan 3,4 milijuna eura namijenjen jačanju kapaciteta parlamenata u BiH u kontekstu pristupanja EU. Otkazan je i projekt poboljšanja zatvorske infrastrukture unutar kojeg je nepunih sedam milijuna eura trebalo biti usmjereno u izgradnju i modernizaciju kaznenih zavoda u Bijeljini i Zenici te odgojno-popravnih ustanova u Orašju i Mostaru.

U cijelosti je otkazan i projekt potpore u oblasti provedbe zakona. Ukupno sedam milijuna eura trebalo je, ali neće biti utrošeno u nabavu i instalaciju softverske informatičke opreme, zahvaljujući kojoj bi se unaprijedila razmjena informacija između tijela za provedbu zakona u BiH sukladno zahtjevima za zaštitu osobnih podataka. S početnih 4,5 na dva milijuna eura reduciran je projekt potpore konkurentnosti malih i srednjih poduzeća.

Bez EU fondova u BiH

Zbog nepostojanja dogovora o mehanizmu koordinacije, Europska komisija je otkazala 17,7 milijuna eura vrijedne projekte koji su bili fokusirani na izradu projektne dokumentacije za izvedbu pripremnih radnji za izgradnju cestovnog i željezničkog koridora Vc, kao i određenih dionica na Transportnoj mreži jugoistočne Europe (SEETO). Od spomenutog iznosa 8,5 milijuna se odnosi na cestovne, a 9,2 milijuna eura na željezničke dionice.

Potpuno je otkazan i projekt vrijednosti 3,74 milijuna eura koji je predviđao daljnje usklađivanje s EU regulativom zakonodavstva i prakse u oblasti neizravnih poreza, kao i jačanje administrativnih i koordinacijskih kapaciteta Uprave za neizravno oporezivanje BiH. S početnih sedam na 3,2 milijuna eura reduciran je projekt koji se odnosi na plaćanje ulazne karte BiH za sudjelovanje u programima “Horizon 2020” i “Kultura-kreativna Europa”. Bez te ulazne karte BiH ne može koristiti vrlo izdašne europske fondove, ali čini se da malo koga u bh. vlasti to previše uznemirava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?