Opasna bolest

Osoba u Republici Srpskoj samoinicijativno se javila zbog ebole

ebola
Foto: ilustracija
15.10.2014.
u 09:48

Ovakvu informaciju u Zavodu za javno zdravstvo FBiH nemaju, a što je za Patriu potvrdio Željko Ler, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Mediji u Republici Srpskoj su objavili kako se jedna osoba u FBiH samoinicijativno javila zbog sumnje da je zaražena virusom ebole, ali je konstatirano da ne spada u kategoriju osoba koje se stavljaju pod zdravstveni nadzor, prenosi novinska agencija Patria.

Međutim, ovakvu informaciju u Zavodu za javno zdravstvo FBiH nemaju, a što je za Patriu potvrdio Željko Ler, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.
- Pouzdano vam mogu reći da mi takvu informaciju nemamo. A, morali bismo je imati uigranim putem i algoritmom kojim dolazi do nas – kaže Ler za Patriu.

On je dalje dodao da se mjere zaštite od virusa ebole aktivno provode u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, Graničnom službom BiH, te inspekcijskim i epidemiološkim službama.
- Mi smo treći filter za osobe koje dolaze iz zemalja gdje je zastupljena ebola. Naravno, sve osobe koje dolaze iz zemalja zapadne Afrike stavljamo pod epidemiološki nadzor ukoliko anketa pokaže da je ta osoba bila eksponirana, i ta osoba ide pod zdravstveni nadzor, ukoliko se pojavi bilo koji simptom u roku od 21 dan ide u izolaciju i mjere liječenja – pojasnio je Ler dodajući da i dalje cijene da je vrlo nizak stupanj mogućnosti da se virus ebole unese, ali da teoretski ne može sto posto reći da je nemoguće da ipak virus dospije u našu zemlju.

Set preporuka koje se odnose na putnike u međunarodnom prometu, službene osobe koje vrše kontrolu ulazaka osoba iz susjednih zemalja, te zdravstvene radnike dostavljen je na sve granične prijelaze, zdravstvene i druge relevantne ustanove.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije