ZZO HNŽ

Osnovi paket zdravstvenih prava iz 2009. godine nije u primjeni

zdravstvo
11.11.2016.
u 15:08

U Federaciji BiH ne postoji zakon po kojem su određene kategorije osiguranika oslobođene osobnog sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite, odnosno plaćanja participacije za pružene usluge zdravstvene zaštite. Sukladno Zakonu o zdravstvenom osiguranju FBiH osobno sudjelovanje osiguranih osoba može se utvrditi za određene vidove korištenja zdravstvene zaštite.

2009. godine Parlament FBiH usvojio je Odluku o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava koja se ne primjenjuje kako u HNŽ tako ni u ostalim županijama jer Ministarstvo zdravstva FBiH nije sačinilo stručno – metodološke upute i programe potrebne za provođenje iste, niti je definiran način financiranja Osnovnog paketa zdravstvenih prava. Ovisno od financijskih mogućnosti županijskih zavoda zdravstvenog osiguranja i financijskih mogućnosti samih županija, a sukladno svojim nadležnostima županijske skupštine donijele su odluke po kojima su pojedine skupine osiguranika oslobođene plaćanja participacije. U nekim županijama to su djeca do polaska u osnovnu školu ili dobrovoljni darivatelji krvi dok pojedine županije imaju i druge kategorije osiguranika koje su oslobođene osobnog sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite.

Uzimajući u obzir socijalne prilike osiguranih osoba i obim raspoloživih sredstava Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ je predložio, a Skupština Hercegovačko – neretvanske županije prihvatila prijedlog Zavoda kojim su djeca u HNŽ, do navršene 18. godine života, oslobođena od osobnog sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite, odnosno plaćanja participacije za pružene usluge zdravstvene zaštite.

Ovo je bio maksimalan iskorak koji je mogao učiniti ZZO HNŽ, a da isti ne naruši stabilnost zdravstvenog sustava ove županije niti da utječe na povećanje cijene godišnje premije osiguranja (markice). Prijedlog Zavoda biti će da cijena premije osiguranja (markice), kao i ranijih godina, bude 20 KM po osiguraniku, priopćeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije