Travnik

Osnove asistencije djeci osnovnoškolskog uzrasta s poteškoćama u razvoju

18.01.2017.
u 07:00

Ustanova za obrazovanje odraslih - Socijalno-edukativni centar, podružnica Travnik, čiji je osnivač Caritas BiH, u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Srednjobosanske županije organizirala je neformalne obuke o temi “Osnove asistencije djeci s poteškoćama u razvoju osnovnoškolskog uzrasta”. Obuka je bila namijenjena novoizabranim volonterima Ministarstva obrazovanja te nastavnicima razredne nastave osnovnih škola, koji provode program “Osnove inkluzivne nastave” za nastavnike razredne nastave osnovnih škola SBŽ-a.

Teorijske osnove

Tijekom tri modula obuke polaznici su od trenerica Svjetlane Ljevar-Lučić, defektologinje, i Katarine Mravak, psihologinje, imali priliku saznati teorijske osnove o asistenciji u nastavi, ulozi asistenta u nastavi, pravima učenika na asistenciju po UN-ovoj konvenciji o pravima djeteta te na koji način primijeniti metode sagorijevanja u radu, kao i teorijske osnove o inkluzivnoj nastavi, koordinaciji inkluzivne nastave po zakonskim regulativama nadležnog ministarstva.

Svjetlana Ljevar-Lučić, profesorica i defektologinja, osvrnula se na potrebu edukacija vezanih uz inkluziju: “Osobe s invaliditetom, a samim tim i djeca s poteškoćama u razvoju, imaju pravo na asistenciju i inkluziju. Ostvarivanjem ovih prava učenici s poteškoćama u razvoju ostvaruju i svoje pravo na izjednačavanje mogućnosti s redovitim učenicima. Kolika je potreba za obukama ove vrste, govori i to da je zanimanje za obuku pokazalo više od pedeset nastavnika, što dovoljno govori o važnosti problema koji se javljaju u svakodnevnom radu, a vezani su uz inkluziju”.

Osobni razvoj

Polaznicima se obratila i voditeljica SEC-a, podružnice Travnik, Zvjezdana Nakić te pozdravila ideju za provedbu obuka i istaknula važnost ovakvih obuka kao motivaciju svima za ulaganje u profesionalni i osobni razvoj: “Zahvaljujem Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta SBŽ-a što nam je omogućio provedbu obuka, kao i vama na pokaznom interesu i aktivnom sudjelovanju. Vjerujem da će vam znanja i vještine koje ste stekli tijekom obuka koristiti u radu, ali se nadam da su ove obuke za vas dodatna motivacija kako biste nastavili ulagati u sebe, u svoj profesionalni i osobni razvoj”.

Po završetku obuke 88 polaznika iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Donjeg Vakufa, Bugojna, Kiseljaka, Busovače, Viteza, Novog Travnika, Travnika i Jajca dobilo je SEC-ove certifikate o uspješno završenoj obuci, priopćili su SEC-a, podružnice Travnik. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?