sudionici konferencije

Osnažiti suradnju i interese lokalne samouprave

konferencija
04.12.2015.
u 12:55

Predsjedavajući i tajnici gradskih i općinskih vijeća u Federaciji BiH okupili su se na zajedničkoj konferenciji u Sarajevu da bi, prema oficijelnoj najavi organizatora, unaprijedili suradnju s federalnim Savezom općina i gradova i osnažili međuopćinsku i međuinstitucionalnu suradnju u BiH

Jedna od tema je primjena Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH, akta za koji je sudionik konferencije Slaviša Šućur, predsjednik Odbora za pravdu, opću upravu i lokalnu samoupravu u Domu naroda Federalnog parlamenta, podsjetio da je donesen prije deset godina u atipičnim okolnostima s obzirom na to da predlagač nije bila Vlada već odgovarajuće parlamentarno tijelo. Izglasan je u tadašnjem širokom političkom konsenzusu, sa samo jednim glasom protiv u Predstavničkom domu te legislativno postao moćan instrument i odgovor na apatiju viših nivoa vlasti, dodao je Šućur.

Međutim, s viših nivoa nikad nije uslijedila odgovarajuća strategija razvoja lokalne samouprave niti zakon o šumama, naprimjer, kazao je Šućur, veliki zagovornik donošenja takvog zakonskog akta u Federalnom parlamentu, koji podsjeća da su šumska i druga prirodna dobra na teritoriji općina kao jedinica lokalne samouprave.

Direktor Zavoda za javnu upravu Federalnog ministarstva pravde Enver Išerić, također sudionik konferencije, tvrdi da je lokalna samouprava jedno od izuzetno značajnih pitanja za čitavu BiH. To je „mrtva ozbiljnost“, ističe on.

BiH je ratificirala Europsku povelju o lokalnoj zajednici, ali veliki problem je što BiH nema državnog zakona o principima lokalne samouprave.

Striktna primjena Europske povelje, osim što bi doprinijela boljem rješavanju ekonomskih i drugih životnih problema lokalnih sredina, riješila bi po Išerićevom mišljenju i mnoga politička pitanja.

Ministarstvo pravde FBiH podržava projekt jačanja lokalnih zajednica čiji je cilj da građani budu aktivniji kod donošenja odluka značajnih za njihove sredine, a zadatak svih nivoa vlasti je da doprinesu realizaciji tog i drugih projekata koji se odnose na lokalne zajednice, ističe Išerić.

Muhamed Ramović iz Predsjedništva federalnog Saveza općina i gradova, načelnik Goražda, naveo je da je ideja o podršci Saveza općina i gradova lokalnim sredinama već dala dobre rezultate na terenu.

Problemi su, po njegovim riječima, u raspodjeli indirektnih poreza, što se transferiraju s viših nivoa kao procesu u kojem su lokalne zajednice oštećene. Potrebno je osnovati ministarstvo za lokalnu upravu i samoupravu, zaključuje on.

Sudionike konferencije pozdravio je direktor Odjela za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a u BiH Ken Palmer riječima da OSCE surađuje sa svim  nivoima vlasti u BiH i posebno težište stavlja na jačanje demokratske uprave na lokalnom nivou kao najbližem građanima.

 - Misija OSCE-a je uložila veliki trud u pružanju podrške međuopćinskoj suradnji i jačanju rada oba entitetska saveza kad je riječ o predstavljanju i zagovaranju interesa jedinica lokalne samouprave - njegove su riječi.

Palmer je obećao nastavak OSCE-ove podrške svim strukturama vlasti u Federaciji i cijeloj BiH u jačanju lokalne samouprave.

Konferenciju je pripremio Savez općina i gradova FBiH u okviru projekta AMCS - Podrška savezima općina i gradova BiH čiji je cilj jačanje saveza u zastupanju i lobiranju interesa jedinica lokalne samouprave.

Podršku ovom projektu pruža i Misija OSCE-a u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije