Osman Mehmedagić stavljen na crnu listu SAD-a

15.03.2023.
u 15:48

Bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić danas je stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država.

Ova informacija je danas i službeno objavljena na web stranici američkog Ministarstva financija i trezora. On se tereti da je koristio BH Telecom za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu bili povezani sa Strankom demokratske akcije (SDA).

"U svom službenom svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, državljanin BiH Osman “Osmica” Mehmedagić zloupotrijebio je državnu telekomunikacionu kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH. Mehmedagić je koristio državnu telekomunikacionu kompaniju BH Telecom za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu povezani sa SDA. Mehmedagić je također dao instrukcije jednom pojedincu da nadgleda vladinog dužnosnika povezanog s opozicijskom strankom iz entiteta Republika Srpska (RS)", piše se u priopćenju koje je objavljeno na stranici Veleposlanstva SAD-a. 

Osim toga, kako se navodi na mrežnoj stranici Veleposlanstva SAD-a, Mehmedagić je koristio svoj položaj, prijetio i koristio veze da utječe na kandidate “Osmorke”, grupe bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrže SDA.  "Također postoje vjerodostojne informacije da je Mehmedagić surađivao sa kriminalnim mrežama radi vlastitog bogaćenja i bogaćenja njegove političke stranke", piše u priopćenju. 

 

OFAC danas stavlja Mehmedagića na listu sankcija zbog, kako su naveli, sudioništva, te izravnog ili neizravnog sudjelovanja, u koruptivnim aktivnostima koje se odnose na Zapadni Balkan, uključujući koruptivno djelovanje od strane, u ime ili na neki drugi način povezano sa vlastima na Zapadnom Balkanu, ili od strane sadašnjeg ili bivšeg državnog službenika na bilo kojoj razini vlasti na Zapadnom Balkanu, poput pronevjere javnih dobara, eksproprijacije privatne imovine za osobnu korist ili u političke svrhe, ili radi davanja mita.

Mehmedagić poznatiji kao Osmica, inače blizak vrhu Stranke demokratske akcije, godinama se dovodi u vezu sa nezakonitim aktivnostima, a osporava mu se i validnost fakultetske diplome.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?