Ratna sjećanja Liječnik iz vukovarske ratne bolnice dr. Edin Zujović

Osjećali smo se jadno, prljavo i poniženo, no nismo se odvajali od ranjenih branitelja

15.01.2019.
u 18:00

Nakon odlaska u mirovinu, dr. Edin Zujović, svjedok i izravni sudionik tragičnog razdoblja prije 27 i pada Vukovara, i danas se vraća u rodni Bihać, piše Večernji list BiH. Prisjeća se kako je u vukovarsku bolnicu stigao kao liječnik dragovoljac te se nakon pada “Grada heroja” i logora u Srijemskoj Mitrovici razmjenom vratio u Zagreb.

Tri mjeseca

Sportaša, radioamatera, čovjeka sa širokim interesima - od književnosti do glazbe, ljudskost i predanost životnom pozivu, nagnala je da se iz sigurnoga zagrebačkog okružja kao liječnik dragovoljac uputi u Vukovar. U neljudskim uvjetima tri mjeseca je Edin Zujović u vukovarskoj ratnoj bolnici skupa s kolegama i ostalim medicinskim osobljem liječio ranjene branitelje i civile. Ranjenici su samo pristizali. U njihovoj pratnji napustio je razrušeni grad u studenome 1991. godine. Nakon boravka u tranzitnome logoru u Srijemskoj Mitrovici biva razmijenjen u Bosanskoj Rači.

- Osjećali smo se jadno, prljavo i poniženo, ali ipak, do zadnjega trenutka se nismo odvajali od nosila s ranjenicima koji su izašli iz bolnice. Došli smo u Srijemsku Mitrovicu na razmjenu u Bosansku Raču. Ranjenici su uneseni u sanitetska vozila koja su došla na razmjenu. O njima smo brinuli tri mjeseca i sve dok ih u Đakovu u bolnici nismo predali ljudima koji su o njima dalje trebali skrbiti, bili smo uz njih - kaže za Večernji list dr. Edin Zujović dodajući kako je nakon svega i dalje važno pričati o ovim događajima, kako se stradanja nedužnih ne bi zaboravila, a ni ponovila. - Sva sjećanja idu s punim poštovanjem prema čovjeku ma tko god on bio - liječnik, medicinska sestra ili vojnik na bojišnici jer poruka je uvijek ista – da se to ne ponovi - priča dr. Zujović.

Mjesto odmora

Liječnik koji je uz nadljudske napore spašavao ranjenike iz vukovarske bolnice cijeli život proveo je u Zagrebu radeći kao liječnik transfuzijske medicine u Klinci za ženske bolesti i porode u Petrovoj. U Bihać, u kojem je rođen 1952. stalno se vraća. Napustio ga je sa svega godinu dana zbog službe roditelja. Danas, kada je u mirovini, dio svoga slobodnog vremena provodi u prekrasnom krajoliku bihaćkoga naselja Ripač. Mjesto odmora u kojem dr. Zujović provede veći dio godine s obitelji su Una u izmaglici i Ripač utišan snijegom. - Veza nije samo genetska. To je nešto što vas vuče da se jednoga dana, kada imate malo više vremena, posvetite samome sebi. I onda idete ondje i osjećate da možete provesti lijepe trenutke u prirodi s obitelji, prijateljima - veli Zujović. Iako u mirovini, dr. Zujović uz obitelj djelatno provodi sve slobodno vrijeme. Osim hobija drži stručna predavanja, a posebno ističe vezu liječnika iz Županijske bolnice koji već nekoliko godina sudjeluju na stručnim simpozijima o ratnoj bolnici u Vukovaru. 

Komentara 2

OD
o.delic
18:26 15.01.2019.

Svaka čast Edine. Nadam se da ovo čita gospodin Tomislav Zelenika, taj veliki "mislilac" i "poznavalac" Bošnjaka.

FI
fifmar
16:36 16.01.2019.

Ono bitno- ljudskost, karakter ,osova uns ili ne, Dr Zujovic je to dokazaovi mislim da muss ne trebaju nikakvu potvrde od pojedinih populisticko i vi gospodin o.delic müsste kruske i jabuke, tema je humanost dr Zujovic.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije