Strateški plan Porezne uprave FBiH do 2018. godine

Osigurati nove sustave u prinudnoj naplati radi boljih rezultata javnih prihoda

12.04.2016.
u 12:28

Početkom ožujka ove godine Vlada FBiH usvojila je izvješće o radu Federalne uprave za inspekcijske poslove za prošlu godinu. U izvješću se navodi kako su u prošloj godini izvršena 17.662 nadzora u unutarnjoj kontroli i 121.002 na graničnim prijelazima. Tom prilikom izdano je 5217 prekršajnih naloga, a izrečene su i mjere privremene zabrane rada i pečaćenja za oko tri stotine gospodarskih subjekata, piše Večernji list BiH.

Program modernizacije

U okviru sudskog odlučivanja za 2296 postupaka, nadležni općinski sudovi potvrdili su 1425 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 1,308.063 KM, donijeli 516 uvjetnih kazni u iznosu od 846.208 KM te izrekli mjere ukora u 37 slučajeva u iznosu od 34.300 KM. U pogledu rješavanja predmeta u žalbenom postupku, Uprava je zaprimila 154 žalbe, od kojih su 74 odbijena, 15 vraćeno na ponovni postupak, jedna usvojena i pravovaljano riješena, a 18 predmeta proslijeđeno prvostupanjskom tijelu na postupanje. Za ostale predmete postupci su u tijeku. Ukupni financijski učinci izrečenih mjera po osnovi različitih prekršaja koje je izrekla Federalna uprava za inspekcijske poslove u prošloj godini iznosili su 26,621.795,66 KM. Rezultati bi bili i bolji da je PU FBiH bolje opremljen tehnički i kadrovski, što se može zaključiti iz njegova strateškog plana do 2018. godine.

Odjel za igre na sreću

Naime, u programu modernizacije PU FBiH navodi se kako će se zahtijevati detaljno planiranje, jasna identifikacija odgovornosti, koordiniranje aktivnosti zapošljavanja i obuke, izmjena načina rada, unapređenje usluga poreznim obveznicima i građanima, poboljšanje informatičke tehnologije i pažljivo održavanje odnosa sa svim sugovornicima izvan Uprave. U tom kontekstu navodi se potreba da se osigura najbolja moguća primjena novih sustava za odabir predmeta i upravljanje predmetima u inspekcijskom nadzoru i za upravljanje predmetima u prinudnoj naplati kako bi se postigli bolji rezultati i naplata javnih prihoda. Zbog bolje učinkovitosti rada ove institucije, u strategiji se navodi potreba da se razmotre poslovi i zadaci koji se obavljaju u poreznim ispostavama kako bi se utvrdio opseg u kojem bi se ovim poslom moglo bolje upravljati preko Kontakt-centra, kao i elektroničkih usluga koje bi poreznim obveznicima omogućile kontaktirati Poreznu upravu FBiH telefonski i elektroničkim putem, odnosno centralizacijom određenih aktivnosti. Također se predviđa i uspostava centra za velike porezne obveznike u kojem će se konsolidirati svi aspekti komunikacije Porezne uprave FBiH s poreznim obveznicima koji spadaju u kategoriju velikih. Nadalje, predviđa se i formiranje posebnog odjela koji bi bio nadležan za kontrolu priređivača igara na sreću i provedbu Zakona o igrama na sreću. Isto tako, potrebno je ojačati kapacitete u Središnjem uredu za provođenje procjene i analize poreznog rizika i razraditi opću strategiju za osiguranje poštovanja poreznih propisa koji će biti osnova za godišnje planove rada, navodi se u strateškom planu Porezne uprave FBiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije