Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona

Osigurane mogućnosti za izjedačavanje mirovina pripadnika OSBiH kod Fonda MIO

vojnici bih
Fena
07.09.2023.
u 17:45

Iz Ministarstva obrane BiH podsjećaju da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici utvrdila Prijedlog zakona o ujednačavanju mirovina ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH i uputila ga na razmatranje i usvajanje od strane Parlamenta Federacije BiH, po hitnom postupku.

Time su, kako se navodi, stvorene mogućnosti za otklanjanje prisutnih nejednakosti među pripadnicima OSBiH u oblasti ostvarivanja i korištenja prava na mirovinu  stečenih na osnovu Zakona o službi u OSBiH.

Zajedničkim radom kojim je rukovodilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u suradnji sa predstavnicima Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, Udruženja umirovljenih pripadnika OSBiH „1. mart 2018“, i drugim ministarstvima i tijelima Federacije BiH, pravovremeno su poduzete potrebne mjere i radnje na implementaciji Presude Ustavnog suda FBiH.

Usvajanjem Prijedloga zakona od strane Vlade FBiH stvorene su mogućnosti za otklanjanje prisutnih nejednakosti među pripadnicima OSBiH u oblasti ostvarivanja i korištenja prava na mirovinu stečenih na osnovu Zakona o službi u OSBiH.

Ministarstvo obrane BiH izražava zahvalnost premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću, federalnom ministru rada i socijalne politike Adnanu Deliću, kao i drugim ministrima u Vladi FBiH i drugim tijelima Federacije BiH na aktivnom doprinosu u ovom procesu.

- Očekujemo da će Parlament FBiH usvojiti navedeni Prijedlog zakona i time osigurati ujednačavanje visine mirovine vojnim osiguranicima koji svoja prava ostvaruju kod Fonda MIO Federacije BiH – navode iz Ministarstva obrane BiH.

Ministarstvo obrane BiH, dodaje se, i dalje će podržavati sve aktivnosti federalnih organa vlasti u cilju konačnog usvajanja Prijedlogа zakona o ujednačavanju mirovina ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?