Vlada u hitnu parlamentarnu proceduru uputila rebalans proračuna

Osigurana sredstva za invalidnine i liječenje teško oboljelih u FBiH

Vlada FBiH
20.10.2023.
u 18:15

Vlada FBiH je na sjednici održanoj u petak, među ostalim, jednoglasno usvojila rebalans proračuna za ovu godinu te odobrila zahtjev Energoinvesta za poskupljenje plina u FBIH, piše Večernji list BiH.

Naime, Vlada je u hitnu parlamentarnu proceduru uputila rebalans proračuna FBiH i prateće zakone, a koji je povučen s dnevnog reda Zastupničkog doma Parlamenta FBiH 25. srpnja, izjavio je u nakon sjednice federalni ministar financija Toni Kraljević. Kraljević je izrazio nadu da će, kako je rekao, svi podjednako biti odgovorni i u Parlamentu usvojiti ove izmjene i dopune da ne bude zastoja u isplati invalidnina ili mirovina.

"Zarobljena" sredstva

Govoreći o glavnim naglascima i razlozima rebalansiranja proračuna, Kraljević je naveo kako se prvi tiče svih tehničkih pogrešaka koje su se dogodile prilikom silne amandmanizacije, a prilikom usvajanja izvornog proračuna FBiH, gdje su mnoga sredstva ostala "zarobljena", kao što je, slučaj, primjerice, s nabavom udžbenika. - Drugi razlog je izvanredno usklađivanje mirovina u iznosu od 3,9%, što je nedostajućih 69,6 milijuna KM kako bi se uredno isplatile mirovine za prosinac. Treći razlog odnosi se na izmjene i dopune Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom, odnosno nedostajućih 67 milijuna KM kako bi se isplatile neratne invalidnine za listopad, studeni i prosinac - naveo je Kraljević. Tu su i kretanja Euribora, odnosno nastojanja ESB da obuzda inflaciju, rekao je Kraljević, dodajući kako je Euribor porastao više od 300%, što je u izravnoj korelaciji s otplatom našeg vanjskog duga, odnosno kamata, te je na toj stavci iznos povećan 62 milijuna KM. Kraljević je podsjetio i na Zakon o potpori obitelji s djecom, gdje je povećanje 15,6 milijuna KM što se tiče stavke dječjeg doplatka, kao i na to da su s pozicije Službe za zajedničke opće poslove prilikom prvih izmjena i dopuna proračuna skinuta dva milijuna KM koja su trebala ići za Fond solidarnosti.

- Kako je rebalans povučen iz parlamentarne procedure, onda smo za djecu oboljelu od cistične fibroze radili preraspodjele kako bi sredstva stigla Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja. Međutim, inkorporirajući ova dva milijuna, što sam spomenuo, iznos za Fond solidarnosti u ovim izmjenama i dopunama proračuna je 10 milijuna KM, s tim da smo povećali još dva milijuna i dvjesto KM za konsolidaciju i sanaciju zdravstvenih ustanova - naveo je Kraljević. Ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović podsjetio je kako je Vlada, uz 10 milijuna KM koje izdvaja za Fond solidarnosti, donijela zaključak da pozove sve županijske vlade, fondove zdravstva županija koje su stvarale suficit, da preuzmu liječenje onkoloških i svih drugih teško oboljelih pacijenata iz Fonda solidarnosti do kraja godine.

- U SŽ-u fond zdravstva ima 136 milijuna KM suficita. Prvo se postavlja pitanje otkud fondu zdravstva uopće suficit, a najveći broj oboljelih na listi je iz SŽ-a. Suficit ima i TŽ, ali neću ići dalje. Pozivamo samo one županije koji imaju suficit da preuzmu liječenje pacijenata sa svog teritorija do kraja godine, a Vlada FBiH će početkom iduće godine izići sa sustavnim rješenjem za financiranje Fonda solidarnosti - kazao je Mijatović. Ističe kako nije realno da 21 godinu nitko nije ni marku dao Fondu solidarnosti za ljude koji su u katastrofalnom stanju, dok, s druge strane, županijski fondovi zdravstva imaju stotine milijuna suficita.

Poskupljenje plina

Ministar trgovine FBiH Amir Hasičević potvrdio je kako je usvojen zahtjev Energoinvesta, kao glavnog distributera plina, za povećanjem cijene za 4,96%, a koja se odnosi na četvrto tromjesečje.

- Na osnovi zahtjeva Energoinvesta, podataka koje je 4. listopada dostavio Gazprom na svjetskom tržištu, kao i praćenjem tečaja dolara, formirali smo cijenu plina. Federalno ministarstvo energetike i rudarstva također je dalo pozitivan stav i donijeli smo odluku da se cijene primjenjuju od 1. studenoga kako bismo pokušali ublažiti udar na ekonomski standard građana - kazao je Hasičević. Na novinarsko pitanje hoće li biti poskupljenja električne energije, Mijatović je kazao kako će se o tome razgovarati.

- Treba imati na umu da je netko ostavio Elektroprivredu BiH u minusu od 100 milijuna KM, a da rudnici imaju nekoliko stotina milijuna KM. Hoće li doći do povećanja, odlučit ćemo kao većinski vlasnik Elektroprivrede BiH. Nećemo ništa uraditi što će oštetiti građane - rekao je Mijatović. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije