Općina Glamoč

Osigurana elektrifikacija 40 povratničkih domova

posjeta
19.02.2016.
u 18:28

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac danas je u Općini Glamoč potpisala Sporazum o suradnji na realizaciji projekata elektrifikacije stambenih jedinica raseljenih osoba i povratnika vrijedan 267.500 KM, a sa tim sredstvima će biti izvršena elektrifikacija 40 povratničkih domova u općinama Glamoč, Dobretići, Gacko i Ravno.

Uz ministricu Borovac, Sporazum će potpisati načelnici općina Glamoč, Dobretići, Gacko i Ravno: Radovan Marković, Neven Idžanović, Milan Radmilović i Andrija Šimunović, te direktor Fonda za povratak Nebojša Švraka, direktor Elektrohercegovina Trebinje Dragan Savić te u ime JP Elektroprivrede HZHB v.d. direktora Marinko Gilja i v.d. izvršnog direktora Ilija Bakalar. 

Ministrica je naglasila kako je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, odnosno Vijeće ministara BiH predano je rješavanju egzistencijalnih problema povratničke populacije u našoj zemlji kao jedne od najugroženijih kategorija našeg stanovništva.

- Nažalost, i 20 godina nakon rata ta populacija se i dalje susreće sa nepostojanjem ni minimuma uvjeta za povratak kao što je nepostojanje elektro ili putne infrastrukture, a potom i nemogućnosti zaposlenja, zdravstvene zaštite, obrazovaja... Sve to vodi ka ostvarenju našeg cilja, a to je stvaranje uslova za održivi povratak, odnosno uslova da povratnici žive život dostojan čovjeka u 21 stoljeću – navela  je Borovac.

Za potrebe elektrifikacije od 2008. do danas,  izdvojeno je ukupno 14,5 milijuna KM čime je omogućeno priključenje 2.000 obnovljenih stambenih jedinica povratnika na elektro-mrežu u više od 60 općina.

Nakon potpisivanja Sporazuma, ministrica Borovac obići će povratničku porodicu Velagić koja se 1999. godine iz Livna vratila u selo Dragnjići, MZ Vrba kod Glamoča. Posljednjih 15 godina 94-godišnja Fiza Velagić sa sinom živi bez struje, dok posljednjih godina koriste agregat koji nije trajno rješenje. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije