konferencija u sarajevu

OESS nastavlja pružati podršku pravosudnim institucijama u BiH

Fermin Cordoba
14.05.2016.
u 15:51

Misija će nastaviti pružati podršku pravosudnim institucijama na svim razinama u BiH, da bi osigurali efikasno i pravično procesuiranje predmeta ratnih zločina - kazao je Cordoba.

Izazovi u provođenju istraga, krivičnom gonjenju i presuđivanju u predmetima ratnih zločina u BiH, kao i moguća rješenja za prevazilaženje tih izazova bile su glavne teme Druge međunarodne konferencije "Prepreke u procesuiranju ratnih zločina" koja je održana danas u Sarajevu.

Konferenciju, koja je okupila više od 40 predstavnika pravosuđa, međunarodnih pravnih eksperata, vlasti i međunarodne zajednice, organizirali su Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa", uz podršku Misije OESS-a u BiH.  

V.d. direktora Odjela za ljudsku dimenziju Misije OESS-a u BiH Fermin Cordoba naglasio je da su žrtve i svjedoci najvažniji akteri u krivičnopravnom procesu i bez njihovog sudjelovanja u postupcima ne bi bilo niti pravde za ove strašne zločine.

- Misija će nastaviti pružati podršku pravosudnim institucijama na svim razinama u BiH, da bi osigurali efikasno i pravično procesuiranje predmeta ratnih zločina - kazao je.

Predsjednica Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" Munira Subašić rekla je da o toj temi moramo razgovarati javno, da bi ubrzali i unaprijedili procesuiranje predmeta ratnih zločina.

Glavni tužitelj Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertz istakao je da nas je dosadašnje iskustvo naučilo da izazovi u procesuiranju ratnih zločina mogu biti uspješno prevaziđeni ukoliko se na nacionalnoj razini preuzme odgovornost za postkonfliktnu pravdu, uz odgovarajuću međunarodnu podršku.

- Misija OESS-a u BiH je predstavila rezultate svog programa praćenja sudskih postupaka i jačanja kapaciteta, koji su vezani za provedbu Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, te još jednom istaknula svoju posvećenost i spremnost da nastavi pružati podršku jačanju domaćih pravosudnih institucija s ciljem pravičnog i efikasnog rješavanja svih neriješenih predmeta ratnih zločina - priopćeno je iz iz Odjela za odnose s javnošću Misije OESS-a u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?