Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

OSBiH u 2017. godini planiraju sudjelovati u devet međunarodnih vježbi

28. veljače 2017. u 13:29 0 komentara 7 prikaza
OSBiH

Oružane snage BiH u 2017. godini planiraju izvršiti tri vježbe pješadijskih brigada te sudjelovati u devet međunarodnih vježbi - kazao je danas zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OSBiH za operacije Mirko Tepšić.

On je novinarima, nakon Godišnje konferencije o obuci OSBiH koja je održana danas u Sarajevu, rekao da je glavni plan obuke u 2016. godini obuhvatio 260 različitih obuka većeg ili manjeg obima te da su postignuti značajni rezultati koji su doprinijeli unapređeniju sposobnosti OSBiH da bismo izvršili svoje zadatke.

Težište je prošle godine, dodao je Tepšić, bilo na izvođenju regionalne vježbe REGEX, obuci i ocjenjivanju novih deklariranih jedinica te obuka kandidata za oficire, podoficire i vojnike.

Također je govorio i o suradnji s NATO-om ističući da je to individualni program u kojem je sudjelovalo 180 pripadnika OSBiH te suradnji s američkim partnerima u okviru programu „Mil to Mil“u kojoj je sudjelovalo 726 pripadnika OSBiH.

Zaključio je da OSBiH ima razvijenu bilateralnu suradnu s 36 zemalja, a posebno je istaknuo zemlje koje pružaju pomoć u školovanju bh. oficira i podoficira, a to su Turska, SAD, Hrvatska, Srbija, Njemačka, Velika Britanija i Grčka.

Zamjenik ministra obrane za politiku i planove BiH Sead Jusić kazao je da je koncept obuke potpuno baziran na dostizanju standarda na koje su se opredijelili u pogledu euro-atlantskih integracija te izvršavanje svih drugih misija koje proizlaze iz misije Oružanih snaga.

Dodao je da je obuka OSBiH uveliko ovisna od pomoći partnerskih zemalja te da 20 zemalja intenzivno, kroz razne oblike bilateralne suradnje, pomažu Oružanim snagama BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.