Povratak

Osam županija iz RH izgradilo osam kuća povratnicima

17.02.2017.
u 08:00

Povratak izbjeglih i raseljenih Hrvata u B. Posavinu i četvrt stoljeća nakon rata ne ostvaruje se ni približno prema očekivanjima. Domovi mnogih povratnika nisu obnovljeni, prije svega na područjima gdje su prije posljednjeg rata živjeli Hrvati, a nakon Daytona ta su područja pripala RS-u.

Stoga, hvalevrijedna je zajednička akcija županija iz RH i Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih B. Posavine sa zajedničkim ciljem - potpomoći obnovu i gradnju kuća onima koji su se vratili, a žive u porušenim i oštećenim objektima.

Od obećanih 20 kuća obnovljeno je sedam, a osma je u završnoj pripremi, tvrdi Josip Jerković, dopredsjednik RS-a iz reda hrvatskoga naroda, inicijator akcije. Vrijednost gradnje svake kuće je oko 120.000 kn, tako da je u dosadašnjem tijeku projekta osigurano 960.000 kn.

Projekt koji život znači

- Ovo je samo početak projekta. Osma kuća iz ovoga projekta u završnoj je pripremi za Bosansku Gradišku. Hrvatska ima 20 županija i smatrat ću da je projekt uspio ako bude potpisalo bar 15 županija iz RH.

Posljednja u ovome nizu potpisala je Karlovačka županija pa je njihovo izaslanstvo tim povodom stiglo u Čardak kako bi zajedno uručili ključeve povratniku Marku Kneževiću, kazao nam je Jerković.

U izaslanstvu Karlovačke županije bili su župan Ivan Vučić, njegovi zamjenici Josip Šafar i Ivan Banjavčić, predsjednik Skupštine Željko Bokulić kao i gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić. Župan Vučić rekao je da projekt zaslužuje sve pohvale pa se Karlovačka županija uključila s velikim zadovoljstvom.

Čestitao je inicijatorima projekta i poručio neka imaju vjere i snage ustrajati u njegovoj realizaciji kako bi se što veći broj Hrvata vratio na svoje ognjište. Susret dužnosnika i povratnika Čardaka i garevačkog kraja protekao je u pozitivnom ozračju i bez isticanja problema, iako ih nije malo.

Zahtjevi za povratak u BiH

- Nije točno da nema zainteresiranosti za povratak, istina je da nema novca kojim bi se obnova završila jer imamo 150.000 zahtjeva za povratak u BiH, a samo 5000 zahtjeva ljudi ovdje u B. Posavini koji čekaju na obnovu porušenog objekta. Projekt je značajan jer će povratnici dobiti krov nad glavom. Svi oni koji su dobili ovaj projekt provjereno su u takvoj kategoriji, kaže Jerković. To su Ilija Sliško koji se vratio na Plehan. Doznajemo njegovu tužnu povratničku priču. Vratio se i živio u daščari. Nažalost, galopirajuća bolest u kratkom vremenu mu je oduzela život. Ispunjena mu je posljednja želja da vidi sagrađeni novi dom u kojem sada boravi supruga. Izgrađeni su domovi za povratnika Tomu Brekala, Matu Zovkića, Slavka Meščića, Tomislava Bilića, Marka Filipovića i Marka Kneževića. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije