Za obitelj Feratović

Osam oraških majstora, neki i iz dijaspore, odreklo se odmora kako bi uredilo dom bez struje i vode

06.01.2024.
u 17:56

"Ni jedno ljudsko biće ne zaslužuje živjeti u nehumanim uvjetima, pogotovo ne mala djeca", riječi su kojima je osam majstora s područja Grada Orašja počelo svoju humanitarnu priču uz želju da četveročlanoj obitelji Feratović iz Orašja osigura bolje i kvalitetnije uvjete za život. Ivan Maglica, uz Ivu Bernatovića i Marka Filipovića, pokretač je ovoga humanitarnog projekta. Ivan i prijatelji svoje su poslove ostavili postrani, uzeli godišnji odmor, jer dosta je posla, i žele, kažu, što prije osigurati uvjete za dostojan život ovoj obitelji. Prvoga radnoga dana ove godine zavrnuli su rukave. Najprije su iznijeli sve stvari iz kuće kako bi omogućili izvođenje radova, a potom krenuli u opsežan posao uređenja cjelokupnog objekta jer, praktički, riječ je o golim zidovima i objektu bez struje i vode. Posao je počeo uz osmijehe i dobru energiju jer znaju da čine veliku i lijepu stvar. Nisu željeli publicitet, ali njihova gesta itekako zaslužuje našu medijsku pozornost.

Nehumani uvjeti

- Maja Baotić upoznala nas je sa situacijom, a mi smo se okupili, došli, vidjeli u kakvim uvjetima žive, a to su uistinu nehumani uvjeti. Sastali smo se, dali ono što možemo, što nismo mogli osigurati, išli smo od prijatelja do prijatelja ciljano jer smo znali tko što može dati. Pomogle su i neke tvrtke, skupili smo novčana sredstva, kupili materijal i krenuli s radom. Od sredstava koja smo prikupili nabavili smo materijal kojim će uraditi zidove, stropove, podove i kupaonicu. Struje ima, gruba instalacija je završena, sada slijede fini radovi i do kraja ovoga tjedna sve bi trebalo biti završeno - optimistično za Večernji list govori Ivan. Marko Filipović kući je stigao za blagdane i trebao se ovih dana vratiti u Njemačku, ali nije jer je želio biti dio ove plemenite priče. - Došli smo pogledati struju, a kad smo vidjeli nehumane uvjete u kojima žive, odlučili smo se na konkretan potez i pomoći ovoj obitelji. Odluku nije bilo teško donijeti, a u suhogradnji u Njemačkoj radim već 18 godina i moj angažman bit će od koristi. Posao u Njemačkoj može čekati, važno je što prije urediti kuću. Prvi put radim ovakvo nešto i osjećaj je odličan, ne može se opisati riječima - emotivno je kazao i ovaj majstor mekoga srca.

Vesna je, kaže, kuću dobila od svog djevera koji je u Danskoj. Obitelj živi od Feridove zarade i federalnog dječjeg dodatka za šestogodišnjeg sina i petogodišnju kćer, koji dobivaju preko Centra za socijalni rad Orašje. Pomažu im i dobri ljudi. Vesna ističe kako je od djetinjstva imala težak život. Odrasla je u Domu za nezbrinutu djecu, a tijekom rata je sa samo godinu dana bila u izbjeglištvu u Njemačkoj. Rodom je iz Travnika, a sudbina ju je, kaže, dovela u Orašje. Nije skrivala emocije nakon što su radovi na uređenju kuće počeli.

Hvala svima!

- Hvala svima u organizaciji koji su pomagali, posebno Maji i majstorima, nemam riječi kojima bih zahvalila na onome što čine i žele pomoći mojoj djeci i obitelji - kazala je Vesna.

Obitelj Feratović će biti u Kozluku dok traju radovi, a majstori su im obećali da će ih dom primjeren za življenje djece čekati po povratku u Orašje. Po svemu sudeći, to neće dugo potrajati jer Ivan nam reče kako sve ide prema planu i vjeruje da će cjelokupan rad završiti za nekoliko dana.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?