Privatizacija ili politički obračun

OSA bez komentara o političkoj zloupotrebi, slijedi odluka Odbora jesu li radili zakonito

Foto: Klix
14.07.2017.
u 10:00

Da kojim slučajem hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ili makar župan sisačko-moslavački Ivo Žinić izađu u javnost i kažu kako ih ravnatelj Sigurnosno-obavještajne službe Danijel Markić uhodi, prisluškuje, potajno prati, montira dokaze, vjerojatno bi se radilo o skandalu koji bi potresao temelje društvene zajednice u RH. Identičan, ako ne i s puno više posljedica, bio bi epilog da se nešto takvo dogodi u Srbiji s tamošnjim vladarom Aleksandrom Vučićem, piše Večernji list BiH.

Pitanja bez odgovora

U BiH dan nakon što su hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Republike Srpske izravno prozvali Osmana Mehmedagića Osmicu za nezakonit rad, politički motivirane istrage, prisluškivanja, u javnosti se tek pojave “glasnogovornici” OSA-e da objasne kako se političari boje zbog poslova koje obavljaju. Pa su se čak tražila i objašnjenja kako OSA super surađuje s hrvatskom i srbijanskom sigurnosnom službom, što je alibi da se od te agencije ne dobije odgovor na vrlo konkretna pitanja. Na jučer upućena pitanja na službeni mail OSA-i je li ravnatelj Osman Mehmedagić nezakonito onemogućio rad glavnog inspektora OSA-e u provjeri slučajeva nezakonitog postupanja, je li istina da su djelatnici OSA-e pratili hrvatskog člana Predsjedništva BiH, je li istina da ravnatelj Mehmedagić, po nalogu bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, prisluškuje hrvatske i srpske dužnosnike u vlasti te je li istina da OSA nadzire rad zastupnika državnog Parlamenta, nije bilo nikakvoga odgovora. Umjesto pravih razloga i parlamentarne istrage koja se vodi, javnost se zabavlja manje važnim aferama, kakva je i ona da je navodno predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva obaju domova Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad OSA-om Nikola Špirić uputio OSA-i lažne zaključke koje članovi Parlamentarnog povjerenstva nikada nisu usvojili.

Dvije sjednice

Već sljedećeg tjedna će najprije Sigurnosni odbor, koji čine vodeći ljudi Vijeća ministara, razmatrati više navoda o povredama koje je počinio ravnatelj OSA-e Osmica, koji je, inače, u ratu bio tjelohranitelj i osoba od povjerenja Alije Izetbegovića. Kroz aferu i uhićenje Fahrudina Radončića otkrilo se kako je Osmica pouzdanik Bakira Izetbegovića. Ubrzo nakon toga će se ponovno, ali u Parlamentu, pokrenuti rasprava o navodima glavnog inspektora OSA-e Damira Bevande koji se požalio na to da ravnatelj Mehmedagić ne dopušta provjeru navoda o zloupotrebama u okviru rada OSA-e, što je temeljna zadaća glavnog inspektora i koju mu ni na kakav način ne može osporiti ni Osmica. Dakako, ako nešto ne pokušava skriti od javnosti i inspektorata. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?