Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Oružane snage BiH bogatije za 64 nova mlada časnika

04. prosinca 2018. u 13:43 1 komentara 406 prikaza
Foto: Fena
Pogledajte galeriju 1/6

Peta klasa časnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) promovirana je danas na prigodnoj svečanosti u Domu OSBiH u Sarajevu.

Šezdeset i četvorici mladih lidera/ki OSBiH (u činu potporučnika), povodom polaganja svečane zakletve, uručeni su certifikati o uspješno završenoj temeljnoj obuci i ugovori o prijemu u profesionalnu vojnu službu (PVS).

Čestitke tim povodom, između ostalih, uputili su zamjenik ministrice obrane BiH za politiku i planove Sead Jusić i načelnik Zajedničkog stožera OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, istaknuvši značaj kadrovskog zanavljanja, odnosno podmlađivanja časničkog kora i sastava OSBiH u skladu s utvrđenim kriterijima i standardima.

- To je kontinuitet procesa koji traje već dugi niz godina i korespondira s ukupnim kontekstom našeg plana i opredjeljenja da se zanavljaju OSBiH, kako vojnicima i podčasnicima, tako i časnicima - izjavio je Jusić za medije.

Naglasio je značaj današnjeg čina u svjetlu očekivanja koja se vežu za sutrašnji sastanak ministara vanjskih poslova zemalja-članica NATO-a u Bruxellesu, a u kontekstu pozitivnih signala u pogledu aktivacije MAP-a (Akcijskog plana za članstvo u NATO-u), odnosno odobravanja prvog godišnjeg nacionalnog programa za BiH.

Kako je istim povodom istaknuo načelnik ZK OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, OSBiH su od danas bogatije za 64 nova mlada časnika, od kojih 16 časnica, podsjećajući da su OS od 2013. godine započele intenzivan proces podmlađivanja kadrova, izgradnje sposobnosti i kapaciteta.

- Kapaciteti za obuku OSBiH danas su neusporedivo kvalitetniji i bolji. Kroz naše centre za obuku pripadnici OS se mogu pripremiti za sve ono što Zakon o obrani BiH propisuje, uključujući i aktivnosti koje podrazumjeva angažiranje izvan Bosne i Hercegovine, odnosno učešće u sklopu mirovnih misija - kazao je general Mašović.

Najbolja polaznica u sklopu Pete klase časnika OSBiH potporučnica Tanja Cvetković novinarima je kazala kako je časnički poziv velika čast i privilegija, naglašavajući kako će se truditi da opravda ukazano joj povjerenje, te se maksimalno angažirati na daljnjem osobnom usavršavanju.

Istovremeno, poručila je svim mladim ljudima diljem BiH da se prijavljuju na natječaje MOBiH-a i iskoriste pruženu priliku.

Svečanoj ceremoniji u sarajevskom Domu OSBiH su, uz visoke dužnosnike MOBiH-a i OSBiH, prisustvovali dužnosnici Veleposlanstva Velike Britanije u BiH i vlasti u BiH, kao i najviši dužnosnici NATO-stožera Sarajevo i EUFOR-a, te članovi vojno-diplomatskog kora, rodbina i prijatelji pripadnika Pete klase OSBiH.

  • Zoka1977:

    Jeli ovo tekst na hrvatskom jeziku? PVS-DVS, ZAKLETVA-PRISEGA, ZK-ZZ, PODČASNIK-DOČASNIK, CENTRI- SREDIŚTA itd itd..........