Nakon smrti šestogodišnje djevojčice iz Tomislavgrada

Organi djevojčice spasili Splićanina

08.05.2015., Zagreb - Kirurg Stipislav Jadrijevic..  Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
29.08.2016.
u 09:00

- Hvala dragom Bogu, i to naglašavam, oboje pacijenata je dobro i očekujemo da ćemo ih kroz tjedan pustiti na kućnu njegu, počinje svoj razgovor za Večernji list dr. Stipislav Jadrijević, jedan od najuglednijih transplatacijskih kirurga u svijetu, koji je u KB-u Merkur zajedno s prim. dr. Branislavom Kocmanom, voditeljem transplantacijskog tima KB-a Merkur izvršio zahvate, kojima su presađeni organi nedavno stradale djevojčice (6) iz Tomislavgrada Božane Mioč dvjema osobama. Gušteraču i jedan bubreg od djevojčice dobio je Vicko Mindoljević, 33-godišnji Splićanin sa zagrebačkom adresom, a jetra je dobila žena također u ranim tridesetima koja je bolovala od ciroze.

Dva organa, srce i drugi bubreg za koje nisu postojali adekvatni primatelji preko organizacije Eurotransplant donirani su u Njemačku. Odluku o doniranju organa svoje kćeri donijeli su roditelji Gabrijela i Josip Mioč i time pokazali rijetko viđenu plemenitost. Liječnik Stipislav Jadrijević je u razgovoru za Večernji list kazao kako ga je ovaj čin roditelja jako dirnuo i kako im uz duboku sućut upućuje i iskrenu zahvalnost.

- Ovo je neizmjerno altruistički od roditelja. Pogotovo jer znam kakva je situacija u BiH, tamo je jako teško doći do donora. Malo je transplantacija u BiH. A ista je problematika s potrebama za transplantacijom, tako da sam jako dirnut jer sam ovo doživio. I želim zahvaliti roditeljima što su dopustili da djela njihove djevojčice žive u drugim ljudima, kazao nam je jedan od najboljih hrvatskih liječnika i “posvećenik medicini”, kako ga ljudi rado nazivaju.

Život kroz druge ljude

A najtužnija priča u njihovom životu odigrala se 20. kolovoza, kada su mirno subotnje popodne promijenile suze i jecaji...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije