U Orašju proizvode posavska sedla za američke i europske kauboje

Oraška vestern-sedla vrhunske kvalitete izvoze diljem svijeta

sedla
04.02.2023.
u 14:51

Sedla iz Orašja nisu prosječna, već luksuzna, ručne izrade, visoko zahtjevna za izradu i od vrhunskih materijala jer goveđu kožu obrađuju ručno

Točno prije 16 godina njemačka tvrtka Saddlery krenula je u poslovnu pustolovinu - proizvoditi nešto što gotovo nitko u Europi ne radi - zahtjevna vestern-sedla za jahanje, piše Večernji list BiH.

Za sjedište jedine tvrtke u Bosni i Hercegovini odabrali su Orašje. Proizvode sedla za probirljivo američko, ali i tržište gotovo cijeloga svijeta. Mala tvrtka danas s 12 zaposlenih postiže odlične rezultate.

Vrtoglave cijene

Sedla iz Orašja nisu prosječna, već luksuzna, ručne izrade, visoko zahtjevna za izradu i od vrhunskih materijala jer goveđu kožu obrađuju ručno. Uštavljena goveđa koža dolazi iz Amerike i Njemačke, kao i svi potrebni metalni dijelovi koje ovi vrijedni ljudi oblikuju u sedla koja su isto ono što je Rolls-Royce među automobilima. Mala i stručna ekipa tvrtke Saddlery Orašje uigrana je, posao ide "kao na traci" jer svatko točno zna što treba raditi. Dnevno proizvedu tri do četiri sedla, što znači da godišnje isporuče oko 1000 komada. Cijena po jednom komadu doseže vrtoglavih od tisuću do čak tri tisuće eura, no kupaca ima. Navratili smo stoga u JD Saddlery kako bismo provjerili jašu li još uvijek američki kauboji sedla iz Orašja.

- Ne jašu samo oni već i brojni zaljubljenici u taj skupi konjički sport diljem svijeta rado dolaze u Posavinu, u Orašje, po svoje američko sedlo, pa smo već godinama među najuspješnijim tvrtkama s ovoga područja. Naši su djelatnici educirani u Njemačkoj, a također su dolazili iz Njemačke kako bi naučili naše radnike izrađivati vestern-sedla. Uspijevamo godišnje proizvesti oko tisuću sedala koja šaljemo u zapadnu Europu, Australiju, Kanadu, Ameriku, Južnu Afriku, Skandinavske zemlje. U posljednje vrijeme imamo dosta upita iz Republike Hrvatske, iz Bosne i Hercegovine - kaže ravnatelj tvrtke Ivo Mijić.

Podsjećamo, investitor Roland Dürr iz Njemačke došao je u Posavinu s namjerom pokrenuti proizvodnju i sada u Orašju proizvode vestern-sedla za cijeli svijet - od Amerike do Australije. Najpoznatija osoba koja je jahala naša sedla bio je Michael Schumacher, ostvarili su određene kontakte u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a nakon nastupa na mostarskom sajmu, redoviti su kupci i iz Hercegovine.

Mala i stručna ekipa JD Saddlery iz Orašja uigrana je, posao odlično ide jer svatko točno zna kako i što raditi. Uspješno su savladali sve tajne dobro urađenog sedla koje podliježe visokim standardima, ne poznaje improvizaciju, već visoko profesionalnu normu i kvalitetu. Zadovoljni su, kažu nam, plaćom, ne žale se što je posao zahtjevan. Potrebna je strpljivost i umijeće. Tvrtka Saddlery spaja iskustvo i mladost. Nekoliko je djelatnika tu od samog početka i otvorenja, a među njima je Mirsada Kičin.

- Nadam se da ću i do mirovine raditi ovaj posao koji volim i njime sam zadovoljna. Mnogi ne vjeruju da se to uopće radi kod nas i da postoji ta tvrtka. Međutim, mi radimo dugo i dobro nam ide - kaže Kičin.

Spoj iskustva i mladosti      

I Katica Kobaš zadovoljna je radom u JD Saddlery, a Josip Kobaš je među mlađim djelatnicima. Ne planira odlazak na Zapad, kaže, najljepše mu je u Posavini.

- Radim tu, snašao sam se, sve je dobro i volim ovaj posao. Ne razmišljam o odlasku na Zapad. Volim svoj kraj, volim svoju kuću, ne tražim mnogo, živim laganijim ritmom nego što je na Zapadu i zadovoljan sam - tvrdi Kobaš.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije