Pedijatri savjetuju roditelje

Oprezno s upotrebom paracetamola

04.12.2015.
u 07:00

Iako je najbezopasniji lijek za snižavanje temperature, obratite pozornost na doziranje

Prekomjerne doze oralnih medikamenata koji sadrže paracetamol, a koje roditelji daju djeci za snižavanje blago povišene tjelesne temperature, mogu izazvati zdravstvene probleme u kasnijoj životnoj dobi djeteta, upozorili su britanski pedijatri, piše Večernji list BiH. Pedijatar i profesor opće pedijatrije na University Collegeu London Alastair Sutcliffe tvrdi kako roditelji često djeci daju suspenziju paracetamola i za smanjenje blago povišene tjelesne temperature, izlažući tako dijete riziku da se kod njega u kasnijoj životnoj dobi razviju astma, srčane i bolesti bubrega te da nastanu oštećenja na jetrama, objavio je Sunday Times.

Glasnogovornik RPS-a Steve Tomlin tvrdi kako je najčešća pogreška koju roditelji čine često davanje paracetamola djetetu u prevelikim dozama. "Dovoljno je da se tijekom dva ili tri dana djetetu daju jedna ili dvije doze lijeka veće od propisane i više ne možemo govoriti o sigurnome lijeku. Naime, prevelika doza oštećuje jetra", ističe Tomlin. Mišljenje smo potražili kod naših liječnika.

"Određene nuspojave koje su objavili mogu se dogoditi, ali to se događa iznimno rijetko. Ipak je paracetamol za djecu, od svih lijekova za snižavanje temperature, najbezopasniji, ne samo za djece nego i odrasle", kazao je za "Večernjak" dr. Zdenko Klarić, ravnatelj mostarskog Doma zdravlja, te dodao kako se preporučena doza lijeka treba poštovati.

"Duže korištenje svakog lijeka može prouzročiti štetu, pa tako i paracetamola. Nijedan lijek nije bezopasan. Ali od svih analgetika i antipiretika, dakle lijekova protiv bolova i za snižavanje temperature, on je najbezopasniji", naglasio je dr. Klarić. Pedijatrica i glasnogovornica RCPCH dr. Helen Sammons podsjeća roditelje kako blago povišenu tjelesnu temperaturu kod djece ne treba snižavati lijekovima jer je ona samo znak da se tijelo samo bori protiv upalnog procesa. Podsjeća i kako je oralna suspenzija paracetamola vrlo dobra za ublažavanje bolova, poput onih koji se javljaju kod upale uha.

No, kako kaže, "ne morate djetetu nužno davati lijek ako ima malo višu temperaturu od uobičajene". Roditeljima savjetuje da se manje oslanjanju na termometre koji mogu biti neprecizni, već da više pozornosti obrate na djetetovo ponašanje. Prvi simptomi visoke temperature kod male djece su letargija i nedostatak potrebe za tekućinom. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije